Societat

municipal

polèmica

La parròquia posa a prova la festa major laica d'Argentona

El Consell Parroquial fa un comunicat on manté que seguirà la litúrgia tradicional que inclourà una “pregària” semblant al Vot de Poble

Considera que l'Ajuntament ha actuat sense consens traslladant l'acte fora de l'església

L'anunci de l'Ajuntament d'Argentona que, en virtut de l'aplicació de la laïcitat del municipi, el Vot de Poble de la festa major de Sant Domingo es trasllada de la parròquia a la font porta cua. Un comunicat emès ahir pel Consell Parroquial de la parròquia de Sant Julià informa que el dia 4 d'agost, festivitat del sant, l'església mantindrà la litúrgia tradicional que ha fet fins ara i precisa que hi haurà “una pregària al sant, seguint una tradició secular”. El mossèn d'Argentona, Àlex Marzo, va precisar ahir que el consell no comparteix la decisió presa pel govern encapçalat per Eudald Calvo (CUP) de treure el Vot de Poble de l'església. “Ens ha sorprès que s'hagi pres una decisió unilateral per part del govern i sobretot ens sorprèn que es vulgui fer un acte religiós com és un vot a un sant de manera laica”, comenta. El mossèn assegura que no es tracta de “cap competició per qui fa el Vot de Poble”, sinó de defensar la tradició davant uns canvis “que s'han fet de forma precipitada i sense cap possibilitat de consensuar-los”. Àlex Marzo precisa que es convidarà l'alcalde a fer la pregària dins la parròquia i assegura que en cas de rebre una negativa “segur que hi haurà alguna altra persona disposada”.

A més, el mossèn avança que encara no ha pres cap decisió sobre si beneirà els càntirs que hi haurà exposats davant la font un cop hagi beneït les aigües. “Tenim pendent una reunió per conèixer a fons aquest nou protocol que ha anunciat l'Ajuntament i quan el coneguem decidirem”, diu. Tot i això, Marzo no amaga el seu desacord a beneir “uns atuells que s'estan venent des de fa un mes i dels quals ha desaparegut el nom de Sant Domingo”.

En el comunicat fet públic es detalla la cronologia dels fets que han tibat la situació i es recorda que inicialment es va acordar un protocol pel qual el Consell Parroquial havia de proposar un seguit de veïns perquè l'alcalde triés aquell que l'havia de substituir en el Vot de Poble. Un cop feta la tria, segons l'escrit, l'alcalde i el regidor de festes, Arnau Aymerich (CUP), van comunicar al consell que l'acte el continuaria fent el mateix alcalde però a la Font de Sant Domingo. En reunió posterior del consell es va decidir “celebrar l'Ofici de Sant Domingo i la benedicció de les aigües com s'ha fet en els darrers anys”.

El comunicat es pronuncia finalment a favor de la separació entre Estat i Església, “fet que suposa que les administracions vetllin perquè es puguin manifestar lliurement i públicament les diferents creences religioses personals”, però matisa: “Desaprovem una actitud laïcista que pretén esborrar tot element religiós de l'àmbit públic.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia