Urbanisme

‘Fumata' blanca pels canvis urbanístics fets a mida per a El Corte Inglés de Mataró

Urbanisme aprova definitivament les modificacions puntuals del Pla General i del Pla Especial del Patrimoni de la ciutat

L'operador comercial té via lliure per començar quan vulgui les obres del nou edifici

Temps rècord el que ha necessitat l'Ajuntament de Mataró per convèncer la Generalitat dels canvis urbanístics que calia fer a la ciutat per garantir l'arribada d'El Corte Inglés i legitimar el trasllat de la fàbrica Can Fàbregas i de Caralt. El passat divendres 31 de maig els representants de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona es van traslladar al Consell Comarcal del Maresme per ratificar definitivament les modificacions puntuals del Pla General i del Pla Especial del Patrimoni proposades per l'Ajuntament mataroní.

Així, des de la Generalitat donen el vistiplau al trasllat i reconstrucció de l'antiga fàbrica catalogada com a Casa dela Cultura Popular en uns terrenys propers i alhora accepten incloure en el pla especial del patrimoni un afegit que permeti “desplaçar o traslladar béns immobles declarats d'interès local (BCIL) en casos excepcionals per causa de força major, interès social i per la seva destinació a equipaments municipals”. El gest de la comissió hauria de posar punt i final a la delicada situació que es va crear quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar a finals de novembre el pla de millora urbana aprovat per l'anterior govern o que havia d'aplanar l'arribada d'El Corte Inglés. La sentència va declarar-lo “nul de ple dret” perquè no s'ajustava al pla general de la ciutat i perquè s'havia tramitat de forma incorrecta, aplicant una figura urbanística que no corresponia. El TSJC també va destacar que el redactat vigent del Pla Especial del Patrimoni no contemplava el desmuntatge dels elements protegits de la fàbrica i el seu trasllat a un altre lloc. La sentència donava així la raó a la Plataforma Salvem Can Fàbregas i la formació política de la CUP que havien denunciat els fets. Un cop coneguda la sentència, i malgrat disposar dels permisos corresponents, El Corte Inglés va anunciar que aturava la construcció de l'edifici al centre de la ciutat fins que no tingués garanties que no hi hauria cap altre entrebanc jurídic.

Unanimitat política

El passat mes de març, en un ple sense precedents, totes les forces polítiques van acordar replantejar el procés urbanístic erroni que garantia la unanimitat política perquè l'operador comercial arribés a la ciutat. En aquell ple també es van signar dos convenis amb la Plataforma Salvem Can Fàbregas i la CUP –que ara s'incorporen al document tècnic del planejament urbanístic– pels quals l'Ajuntament es comprometia i obligava a reconstruir els elements catalogats de Can Fàbregas per acollir la casa de la Cultura Popular abans del 24 de juliol de 2015.

 

La pilota al camp del privat

L'aprovació definitiva per part d'Urbanisme dels canvis consensuats políticament per la implantació d'El Corte Inglés a la ciutat deixa ara en mans de la locomotora comercial fer el proper pas. El centre va reclamar que se li garantís que no hi hauria més entrebancs judicials i un cop aconseguit ja pot començar a treballar en els terrenys de la Ronda Barceló que ocupen prop de 39.000 metres quadrats i pels quals han pagat uns 24 milions d'euros. El cost global dels grans magatzems s'avalua en uns 80 milions i el projecte contemplava la contractació d'un miler de treballadors. Si el procés inicial no s'hagués aturat estava previst que les portes de l'edifici s'obrissin durant la tardor del 2014. L'Ajuntament està a l'espera de conèixer el nou calendari d'El Corte Inglés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.