Societat

Els 28 anys de García Prieto a la FECAC acaben al jutjat

La junta actual porta a fiscalia documentació que compromet l'expresident en un delicte d'apropiació indeguda

L'exgestor afronta també una demanda i una querella d'una germandat de Badalona

Vint-i-vuit anys al front d'una entitat de l'envergadura de la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) i organitzant l'esdeveniment de masses de la Fira d'Abril de Catalunya sembla que són massa anys per no caure en la temptació de ficar els dits en la caixa comuna per a profit privat. Francisco García Prieto, que el passat juny va dimitir per sorpresa del càrrec de president de l'entitat, haurà d'afrontar ara una bateria d'accions judicials que li demanen comptes per la seva gestió.

Aquesta setmana, probablement avui mateix, els membres de l'actual junta de la FECAC presentaran un escrit a la fiscalia i un plec voluminós de documentació que, al seu entendre, demostren que la gestió de García Prieto ha estat delictiva. L'escrit posarà en coneixement del ministeri públic l'existència d'una altra iniciativa judicial, en aquest cas una querella criminal, impulsada per l'Hermandad Esperanza de Badalona i que es presentarà també aquesta setmana als jutjats de Barcelona. En declaracions a aquest diari, l'advocat que representa aquesta germandat va explicar que en la querella s'acusarà García Prieto del delicte de falsedat documental i diversos delictes societaris, com ara administració deslleial.

Segons el lletrat, en la querella s'adjuntarà documentació diversa que demostra l'ús irregular de García Prieto dels fons de la FECAC. En concret, es parla de 50.000 euros que la FECAC hauria d'haver ingressat per un contracte amb una empresa i que mai es van ingressar.

Aquesta mateixa entitat ja va presentar una demanda, que tramita el jutjat de primera instància número 56 de Barcelona, impugnant la junta del 26 de juliol del 2012 en què García Prieto va fer aprovar els comptes del 2007 al 2011 d'una tacada i, saltant-se l'obligació de sotmetre el tema a l'assemblea general, el traspàs de 120.000 euros a la fundació de la FECAC.

“Te'n vas o te'n vas”

Aquesta suposada desviació irregular de fons és, també, el nucli de la documentació que des de la FECAC es portarà avui a la fiscalia. Fonts de la junta actual expliquen que la marxa de García Prieto al juny va ser forçada després que descobrissin documentació que revela una apropiació indeguda de fons i falsificació de documentació. “Te'n vas o te'n vas, li vam dir”, expliquen.

Des d'aleshores, els actuals gestors de la FECAC han revisat a fons papers i comptes corrents de l'entitat per buscar proves que els permetin documentar les sospites de mala gestió que ja tenien. Les mateixes fonts asseguren que García Prieto tirava de veta de la VISA de l'entitat i que desviava als seus comptes diners que haurien hagut de tenir com a destí la FECAC. Si fossin certes les quantitats que s'insinuen, l'escàndol podria ser de proporcions gegantines.

“Tot és mentida, mentida total”

Francisco García Prieto, de vacances a Huelva, d'on és originari, respon per telèfon quan se li pregunta sobre les acusacions que es fan en contra la seva persona: “Tot és mentida, mentida total.”

L'expresident aporta com a gran argument de defensa els següents números: “Quan vaig agafar la FECAC, es devien tres milions de pessetes i quan vaig marxar-ne n'hi havia 90.000. Els que s'han quedat, en només tres mesos, han perdut 30.000 euros.” L'expresident ho negat tot. Nega també que la seva sorprenent marxa fos forçada. “Ja vaig dir a la Fira que estic vell i que era necessari deixar pas als joves.” Quan se li pregunta per l'apartament que té a Cadis i el cotxe de luxe, assegura que tot ho ha comprat de forma legal: “Estic molt tranquil. Ells no tenen cap tipus de paper.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.