L'ascensor del Palau de Congressos de Tarragona estarà obert a tothom

L'associació Tarragona sense Barreres s'ha queixat perquè les escales mecàniques no eliminaven les barreres arquitectòniques

El col·lectiu Tarragona sense Barreres col·labora amb el consistori des de fa més de dos anys, arran del canvi de govern a l'Ajuntament. Més enllà de presentar denúncies i de queixar-se sistemàticament –els membres del col·lectiu asseguren que els donarien la raó–, vol fer veure als representants de l'administració local que Tarragona continua sent bastant inaccessible per a molta gent amb mobilitat reduïda, sobretot els accessos a la Part Baixa. Tot i que d'aquí a poc els ciutadans disposaran de dues escales mecàniques per salvar el desnivell entre aquestes dues zones de Tarragona –les que es construiran al palau firal i les del carrer Vapor, al costat de l'edifici de la Chartreuse–, per a les persones que van amb cadira de rodes o que tenen la mobilitat reduïda el problema continuarà existint.

Obert les 24 hores

Per això, des de Tarragona sense Barreres es va proposar a l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament que estudiés la possibilitat d'obrir al públic l'ascensor del Palau de Congressos. «No ens oposem a les escales mecanitzades, però veiem que no és una obra accessible per a les cadires de rodes, i per això vam demanar alternatives», va explicar Carles Balañà, membre del col·lectiu. El consistori ja ha donat llum verd a la iniciativa, per la qual cosa ben aviat instal·larà una càmera de vigilància dins de l'ascensor com a mesura de prevenció de possibles delictes i actes d'incivisme. Funcionarà les 24 hores, i cada quinze dies –sempre que no ho impedeixi cap cos policial– es destruiran totes les imatges i dades enregistrades. Aquesta és la idea que té el regidor responsable de l'àrea de Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Carles Castillo, que va subratllar que l'obertura de l'ascensor va destinada a tot el públic en general. «Ara ja es pot utilitzar, però si es vol baixar fins a baix de tot és tot molt confús», va afirmar el regidor socialista. En aquest sentit, ara per ara tothom que vulgui fer ús de l'ascensor tan sols ho pot fer fins al pàrquing, ja que per arribar al carrer és necessari avisar els vigilants de la zona. La mesura, segons va explicar el regidor, tampoc no comportaria cap despesa gran, per la qual cosa es preveu que pugui estar enllestida en un període de temps raonable. I tot, gràcies a una reclamació de Tarragona sense Barreres.

El Palau, inaccessible

Paral·lelament a l'obertura de l'ascensor del Palau de Congressos, des de l'àrea de Mobilitat del consistori també es milloraran els accessos i les voreres del carrer Ponç d'Icart, ja que, segons va explicar Balañà, «ara no podem accedir a l'ascensor perquè les voreres no estan adaptades».

Les escales, l'any que ve

S.C

L'origen de la queixa i de l'anunci de l'obertura al públic de l'ascensor és el projecte d'escales mecàniques del palau firal de la ciutat, que haurien de començar a construir-se el mes de setembre. El projecte, adjudicat a la unió temporal d'empreses Vicsan Thyssenkrup i Elevadores SL per un valor d'1.103.879 euros, acumula diversos retards, principalment perquè es va haver de fer una altra adjudicació. Casualment, la segona companyia ja va ser l'adjudicatària dels treballs el 2007, encara que defectes de forma van obligar a començar des de zero. Si no, possiblement ja estarien funcionant. Els treballs haurien de començar d'aquí a uns dies, i tenint en compte que el període d'execució és d'un any, les escales, que funcionaran tant en sentit ascendent com descendent i trencaran la barrera de 19,6 metres de desnivell des del carrer General Moragues fins a l'encreuament dels carrers Pons d'Icart i Méndez Núñez, seran una realitat d'aquí a un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.