Iniciatives per a les víctimes de violència de gènere
Unes 264 dones participen en programes de suport laboral i psicosocial
La Caixa i Justícia renoven l'acord
Un total de 264 dones víctimes de violència de gènere han participat en programes d'inserció laboral i de suport psicosocial de l'Obra Social La Caixa l'any 2013. Aquestes dones són usuàries de les cinc oficines d'atenció a la víctima de delicte, que el Departament de Justícia té en servei al nostre país.
En vista de la bona resposta d'aquesta iniciativa, el conseller de Justícia, Germà Gordó, i el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa, han renovat el conveni de col·laboració per sumar esforços en l'atenció a dones i joves que han estat o que són víctimes de violència masclista. Aquest acord comú es va iniciar l'any 2009 amb l'atenció de 52 usuàries, quantitat que ha pujat fins a les 237 dones el 2012, i fins a les 264 l'any passat. La majoria d'aquestes dones van participar en el programa Incorpora, de foment de l'ocupació; Caixa Proinfància, de superació de la pobresa infantil, i en tallers de recuperació psicosocial per a dones dins del programa Violència: tolerància zero.
Les oficines d'atenció a la víctima de delicte són un servei gratuït que ofereix atenció, suport i orientació a les víctimes i persones perjudicades per un delicte o falta, i alhora coordina les ordres de protecció de les víctimes de violència domèstica i de gènere que adopten els òrgans judicials a Catalunya.
Un dels objectius de l'oficina és donar una atenció integral que eviti la revictimització, minimitzi les seqüeles i potenciï la recuperació psicosocial. Per exemple, s'alerta la víctima quan el seu agressor surt de la presó en complir la condemna, fins i tot si és fora de Catalunya. El conjunt d'oficines va atendre 7.316 persones, la majoria víctimes de violència de gènere i sexual. La majoria d'usuàries tenen entre 31 i 40 anys (28,4%) i entre 18 i 30 anys (22%). Les amenaces són el delicte més comú.