Societat

Gastronomia

Comença el Festival Barcelona Degusta

Per tastar-ho tot!

La zona dedicada a la pastisseria creativa i rebosteria atrau molts curiosos el primer dia del Festival Barcelona Degusta

Alguns grans xefs catalans faran conferències i tallers sobre cuina o bé elaboraran els seus plats en directe

Triomfa un espai dedicat a l'agricultura ecològica i a ensenyar com es fan els horts en una ciutat

Avui Joan Rocaparlarà d'aperitius i snacks, i Nando Jubany farà una classe d'arrossos

Els estands de BCN&CAKE, dedicats a la pastisseria creativa i rebosteria, van ser, ahir, uns dels més fotografiats en aquesta cinquena edició del Barcelona Degusta, el festival gastronòmic i popular que es fa a la Fira de Montjuïc i que, per primera vegada, s'inaugurava coincidint amb la Mercè. I van ser dels més fotografiats entre altres coses perquè hi havia exposades veritables obres d'art en 3D fetes amb xocolata, sucre i glaça reial, figures de personatges famosos i de còmic i poms de flors. Tot figures que, si calgués, podrien adornar un pastís, sobretot un pastís de noces, d'aquests que en diuen d'estil americà. El racó de la fira Degusta dedicat a la pastisseria és moda i, any rere any, surten al mercat nous motlles, nous materials de cuina, noves tècniques i nous pastissers que fan cursos.

Els cursos d'unes hores de tot tipus de cuina i les xerrades sobre alimentació són un dels atractius del Degusta, com les demostracions en directe de grans xefs. Avui divendres, per exemple, Joan Roca, del tres estrelles Michelin El Celler de Can Roca, parlarà d'aperitius i snacks, en una xerrada gratuïta que es farà entre la una i les dues del migdia. Una hora abans, a la zona anomenada Showcooking, Ada Parellada, del Semproniana, ensenyarà La cuina de carmanyola fàcil i equilibrada per a tothom (a un preu assequible de 20 euros) i Nando Jubany, del Restaurant Can Jubany (una estrella Michelin) farà una classe sobre arrossos. En aquest cas, però, les entrades ja estan exhaurides.

A la sala Degusta, demà dissabte al migdia hi haurà una xerrada de Christian Escribà, de la Pastisseria Escribà, i a la tarda, una conferència d'Isma Prados (La cuina de l'Isma Prados amb els frescos de Mercabarna). A la zona del Showcooking s'espera amb expectació la Cuina de llegums de Sergio i Javier Torres, del Restaurant Dos Cielos (una estrella Michelin), el taller de formatges blaus del món amb escumosos del Penedès, amb David Escofet, director gastronòmic de Tastavins, i la paella de la Barceloneta d'Òscar Manresa, xef del Food and Music. També hi ha conferències i tallers per als més petits, a la zona anomenada Degusta Kids. Batuts divertits, cuina infantil saludable, broquetes de fruita i confecció de galetes, entre altres coses, passis de pel·lícules, per exemple (Ratatouille, Lluvia de albóndigas).

Una altra cosa que agrada molt en els darrers anys i a la qual hi ha una veritable afició és el pa. Ahir al migdia, i amb totes les cadires ocupades Jordi Morera, forner de la cinquena generació de L'Espígol d'Or de Vilanova i la Geltrú, explicava els secrets de fer pa. Una mica més enllà, l'estand de Daniel Jordà mostrava pans de tot tipus i formes i venia paquets de cursos per fer pa a trenta euros.

Olis, embotits, formatges, cafès, hamburgueses, canelons, pernils... Hi ha de tot i de tot es pot provar. Pagant, però. És un bon lloc per anar a dinar i fer un pica- pica, però que ningú es pensi que hi ha gaire cosa per provar gratuïtament. Quasi totes les degustacions costen un euro o un i mig, i pugen més si es tracta de tastar un vi, un cava, un còctel o una sangria. Com sempre, de les poques coses que es poden prendre de franc són els caldos d'Aneto i els arrossos fets amb aquests caldos. És l'únic estand amb cues.

També és moda i té molta demanda el tema dels horts urbans i, molt relacionat, els productes ecològics. Aliments produïts de manera ecològica, sobretot verdures i fruites, tenen força espai en aquest Degusta, igual que els horts. Molts barcelonins que ahir tenien festa hi van anar per interessar-se en la manera com poden muntar un hort al balcó o la terrassa de casa seva, què es pot plantar en cada època de l'any i com s'ha de cuidar. Qui més qui menys va sortir amb un got de plàstic amb un enciam plantat.

Entre estand i estand i a totes hores –que la calor fa venir set– va estar del tot concorreguda la barra de degustació de cerveses artesanes. Degusta Beer Festival, es diu, i és realment un festival descobrir la quantitat de cerveses de casa nostra que es fan de manera artesanal. Per exemple, la Moreneta Rossa Blonde. “Mare de Déu, que bona!”, diuen.

3
dies
dura aquest cinquè Festival Barcelona Degusta, que va començar ahir coincidint, per primera vegada, no amb l'Alimentària, sinó amb la festa major de Barcelona. El diumenge 27 tancarà les portes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia