Administracions

La Guàrdia Civil dubta que Inipro fes cap feina a Tarragona

Personal de Serveis Socials va dir que desconeixia quines tasques havia fet i qui hi treballava, segons declaracions incloses en el sumari del cas

L'alcalde va autoritzar per decret els pagaments tot i els advertiments que eren irregulars

La investigació judicial oberta sobre el conegut com cas Inipro a Tarragona (que se centra en la contractació presumptament irregular de l'empresa del mateix nom per l'Institut Municipal de Serveis Socials, IMSS) subratlla els dubtes que l'empresa realitzés realment cap feina a la ciutat. Segons es desprèn de les declaracions de treballadors de l'IMSS davant de la Guàrdia Civil en les darreres setmanes i incloses en el sumari (del qual el jutge va aixecar el secret dilluns), cap dels declarants coneixia quina feina realitzava l'empresa i fins i tot afirmen no haver vist cap dels cinc treballadors contractats.

Inipro va ser contractada per l'IMSS l'any 2010 per dur a terme tasques de suport a la integració als immigrants, contracte que es va prorrogar irregularment els anys 2011 i 2012. En total, la companyia va cobrar 276.157,31 euros per aquestes tasques. “Segons es desprèn d'aquestes declaracions, però, no sabem a què es dedicaven ni què van fer amb els diners públics que van cobrar”, va destacar ahir Laia Estrada, portaveu de la CUP, partit que va denunciar el cas i que ahir va donar detalls del sumari com a acusació popular en el procés.

Dos imputats

Malgrat que la Guàrdia Civil va arribar a citar a declarar set persones com a imputats policials, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, que instrueix la causa, tan sols imputa de moment dues persones: l'exgerent de l'IMSS, Antonio Muñoz (que va ser detingut durant unes hores el 27 d'octubre després de l'escorcoll del seu domicili), i Alejandro Caballero, militant destacat del PSC a Tarragona i que va ser un dels cinc treballadors contractats per Inipro. El jutge els imputa cinc presumptes delictes: malversació de fons públics, tràfic d'influències, prevaricació, alteració de preus públics i blanqueig de capitals. De moment, cap d'ells ha declarat davant del jutge.

Decrets d'alcaldia

L'exgerent apareix al llarg del sumari com la persona que va decidir la convocatòria del concurs públic i les empreses. En virtut d'aquest concurs fet el 2010, Inipro va cobrar 61.011,58 euros. Els dos anys següents, però, es va prorrogar la relació tot i ser contrària a les bases, i la companyia va arribar a presentar factures per més de 197.000 euros entre el 2011 i el 2012.

Aquests imports els va reclamar la companyia a través de 21 factures que van anar acompanyades d'informes negatius de l'àrea d'intervenció municipal i de la cap de comptabilitat de l'IMSS perquè no eren conformes amb la normativa vigent. En resposta a aquest avís tècnic, l'exgerent va confirmar totes les factures i va ser l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, qui va acabar aprovant que es paguessin a través de set decrets d'alcaldia, tal com destaca un informe judicial inclòs en el sumari del cas.

La CUP ja va avançar ahir que, en cas que el jutge no el citi, sol·licitarà que Ballesteros declari davant del jutge per donar explicacions d'aquests fets. La portaveu del govern, Begoña Floria, va respondre en un comunicat que aquests decrets es van firmar per no ser acusats d'“enriquiment injust”, ja que la feina estava “feta”. Floria va acusar la CUP d'“imprudents” i de voler convertir el cas “en un espectacle d'escarni públic” amb objectius “polítics”.

Proper al PSC

La instrucció del cas Inipro ja va provocar el
9 d'octubre passat l'es-corcoll de diversos edifi-cis municipals, inclosos l'ajuntament i la seu de l'IMSS. L'informe policial fruit d'aquestes investigacions i inclòs en el sumari judicial apunta la relació estreta entre Inipro i el PSC, i destaca que el 90% de la facturació de la companyia procedeix del treball per a ajuntaments, i que, d'aquests, un 80% són administracions governades pels socialistes. De fet, dels cinc contractats per Inipro a Tarragona, dos (Caballero i Mario Burzuri) són militants, així com el director general de la companyia.

LA XIFRA

276.157
euros
són els que va cobrar Inipro de l'IMSS; la major part (197.000) es van cobrar al marge del concurs del 2010.

Projectes copiats en el concurs

A banda d'Inipro, al concurs obert per l'IMSS el 2010 s'hi va presentar també Itinere (que posteriorment es va descobrir que era filial d'Inipro), i una tercera companyia, Gallet, va acabar retirant la seva candidatura. Segons va detallar ahir la CUP, la investigació policial afirma que els projectes que van presentar Inipro i Itinere eren idèntics, repetint “fins i tot les faltes d'ortografia”, segons va detallar Jordi Martí, regidor de la CUP.

En tots dos casos, les empreses fan referència a un projecte per a immigrants anomenat Nouvinguts que l'IMSS no havia detallat ni batejat mai. A més, totes dues ofertes es van presentar el mateix dia. Fins i tot, l'oferta de Gallet (que apareix amb Inipro i Itinere en altres procediments similars en altres poblacions) té la data corregida amb líquid correctiu. “L'informe de la Guàrdia Civil diu que a contrallum es veu que és la mateixa data dels altres dos, i apunta que és possible que els presentés la mateixa persona”, va dir Estrada.

La Guàrdia Civil també dubta que calgués l'externalització per un excés de feina, ja que, segons destaca
la investigació, la compara-tiva amb les dades estadístiques indica que la immigració anava de baixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.