Societat

Turisme

Turisme imperialista?

Catalunya obre el debat sobre els perjudicis del turisme si no s'hi posa fre

Els experts alerten de la creixent precarietat laboral en el sector

Barcelona tem la pèrdua d'identitat d'alguns barris molt massificats

El turisme de mas­ses és un fac­tor de desen­vo­lu­pa­ment o de des­trucció? El que és clar és que aquest feno­men d'enor­mes dimen­si­ons pot ser un fac­tor impor­tant de gene­ració de riquesa i desen­vo­lu­pa­ment, però també pot pro­vo­car impor­tants per­ju­di­cis a les pobla­ci­ons, que sovint no es bene­fi­cien econòmica­ment dels ingres­sos gene­rats, pro­voca des­trucció medi­am­bi­en­tal i pot con­tri­buir al crei­xe­ment de desi­gual­tats, espe­ci­al­ment en els països pobres, per l'explo­tació dels tre­ba­lla­dors i el sor­gi­ment de fei­nes por­que­ria. El debat està obert perquè el tema pre­o­cupa cada cop més la soci­e­tat cata­lana i sobre­tot la de les ciu­tats i zones més turísti­ques, sigui Bar­ce­lona, Salou o Girona quan és Temps de Flors, que veu com els seus car­rers s'omplen de mul­ti­tuds i es pre­gunta què s'ha de fer perquè tota aquesta massa no canviï encara més la forma de vida pròpia, el pai­satge, i no pro­piciï, en les fei­nes rela­ci­o­na­des amb el turisme, l'explo­tació i la pre­ca­rit­zació dels tre­ba­lla­dors. Que no passi com a Venècia, on les hor­des de turis­tes han fet fora els vene­ci­ans i la ciu­tat s'ha que­dat sense ànima.

Que el barri de Bar­ce­lona on el llo­guer és més car no sigui Pedral­bes sinó la Bar­ce­lo­neta és, sens dubte, un fet que fa refle­xi­o­nar. Com també l'arri­bada mas­siva de vai­xells de cre­uer al port, la prin­ci­pal causa de con­ta­mi­nació a la ciu­tat, que pro­pi­cia l'arri­bada durant poques hores però molt inten­ses d'allaus de per­so­nes al cen­tre, mol­tes de les quals no saben ni en quina ciu­tat són.

“No és pos­si­ble par­lar del món modern sense par­lar del major des­plaçament humà de la història. El 2012 hi va haver 1.000 mili­ons de per­so­nes al món que es van des­plaçar per turisme”, va recor­dar Cris­tian Palazzi, cap de pro­jec­tes de l'Obser­va­tori de Turisme Res­pon­sa­ble de la Facul­tat de Turisme i Direcció Hote­lera Sant Ignasi, de la URL, en el debat sobre turisme orga­nit­zat per Cris­ti­a­nisme i Justícia (CJ), que va trac­tar el tema dins el seu cicle Els dilluns dels drets humans. Palazzi no va rene­gar del turisme. No es pot fer. Però sí que va apos­tar perquè es ges­ti­oni d'una manera sos­te­ni­ble i refle­xi­o­nada per a la nos­tra soci­e­tat. “Els turis­tes són inva­sors pacífics i la seva presència ens obliga a refle­xi­o­nar sobre la nos­tra cul­tura”, va adver­tir. Entre el públic diver­ses veus van adver­tir que “som nosal­tres els qui hem de mode­lar el turisme i fer que aquest sigui de qua­li­tat”. Xavier Casa­no­vas, direc­tor de CJ, va denun­ciar la gen­tri­fi­cació dels bar­ris, aquesta trans­for­mació física, econòmica, social i cul­tu­ral que a la llarga n'acaba expul­sant els habi­tants, més pobres. Està pas­sant ja a la Bar­ce­lo­neta, amb cada cop amb menys veïns, que podria aca­bar sent “un barri fan­tasma” en tem­po­rada baixa. Perquè això no passi Palazzi alerta que cal ges­ti­o­nar la pressió urbanística, el patri­moni (“fer pagar al Park Güell era l'única manera”), ges­ti­o­nar els matei­xos visi­tants i pla­ni­fi­car la ciu­tat. Molts ajun­ta­ments ja s'hi han posat, també perquè veuen com els tre­ba­lla­dors es quei­xen de la distància crei­xent entre els recep­tors dels ser­veis i els que els ofe­rei­xen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.