Administracions

Castelldefels es dota d'un mapa de capacitat acústica

L'Ajuntament aprova un document que limita el soroll tot catalogant les zones segons l'ús del sòl

Al centre de la ciutat i a bona part del passeig Marítim la restricció serà inferior que a altres barris

Castelldefels era, fins dijous, l'única ciutat catalana de dimensions mitjanes que no tenia un mapa de soroll, segons va afirmar el regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Ramon Morera, en la presentació al ple del mapa de capacitat acústica, un document que regula els valors màxims de soroll que es pot rebre a cada zona del municipi segons la classificació que se li dóna atenent les activitats que s'hi desenvolupen. Segons el govern té l'origen en una sentència de l'abril en què un jutjat contenciós donava la raó a l'associació de veïns del Baixador en la seva denúncia contra el soroll de determinades guinguetes de la platja i comminava l'Ajuntament a aprovar un mapa de capacitat acústica en el termini de sis mesos. El ple va aprovar també l'ordenança que regularà l'emissió de sorolls i les vibracions a la ciutat. En tots dos casos, sense el suport de l'oposició i de forma inicial, i s'obre ara el preceptiu període d'al·legacions.

El consistori ha estudiat les aproximadament 600 illes que componen la ciutat i ha definit la majoria del territori urbà com a zona A4, és a dir, amb predomini de sòl d'ús residencial i de sensibilitat alta en què la recepció del soroll queda limitada a 55 decibels de dia i 45 de nit. Algunes zones han rebut la catalogació de B1, menys restrictiva, ja que els habitatges conviuen amb activitats econòmiques i infraestructures i la immissió del soroll –el volum a què arriba a l'interior dels edificis– és de 60 decibels de dia i 50 de nit. Aquestes zones són les que es concentren a l'entorn de l'autovia, l'autopista i la via del tren, el centre de la ciutat, part del passeig Marítim i l'entorn de la plaça de les Palmeres. La zona comercial de l'Ànec Blau i el Canal Olímpic poden rebre fins a 65 decibels de dia i 55 de nit, i la zona industrial, catalogada com a C-2, pot suportar volums de fins a 70 decibels diürns i 60 de nocturns.

“L'objectiu del mapa és actuar contra la contaminació acústica”, va declarar l'edil d'Urbanisme i Medi Ambient, que hi va afegir que la voluntat del govern local és “conjugar la qualitat de vida dels veïns amb l'activitat econòmica”. Una tasca “complexa”, va dir, “per la dificultat de fer compatibles els interessos de tothom”, com s'ha demostrat sobretot en el conflicte dels veïns de la platja amb les guinguetes. David Solé, portaveu adjunt del PP i edil de Governació el passat mandat, va acusar el govern d'afavorir els veïns “quan la ciutat necessita un desenvolupament econòmic important”. “És difícil oferir serveis si limitem Castelldefels a la ciutat residencial que vol el govern”, afirma. L'alcaldessa, Candela López, va afirmar que el punt de partida del mapa és la sentència “i la mala gestió de la platja que va fer el PP”, referint-se a la permissivitat de l'anterior govern amb el volum provinent dels bars.

LA XIFRA

55
decibels
diürns és el volum màxim d'immissió que es permet a la zona A4, majoritària a la ciutat segons el mapa.

LA FRASE

Cal conjugar la qualitat de vida amb l'activitat econòmica que es desenvolupa a la trama urbana
Ramon Morera
Regidor d'Urbanisme i Medi Ambient de Castelldefels


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia