Medi ambient

Medi Ambient

L'ACA no està d'acord amb el cabal de l'Ebre que vol la CHE

Admet que les negociacions s'han “enrocat” perquè l'Estat no accepta un règim de cabals variable

Les negociacions entre la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), l'organisme responsable de redactar el pla hidrològic de la conca i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) estan “enrocades”. Ho va dir ahir el responsable de l'ACA a l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Gabriel Borràs, que va admetre que la falta d'acord entre l'administració catalana i l'estatal a l'hora de definir quin ha de ser el cabal mínim del riu Ebre en el seu tram final és la raó principal que explica per què l'Estat encara no ha tret a informació pública el pla hidrològic de l'Ebre, tot i els requeriments de la Unió Europea. “La negociació està sent més llarga del previst”, va dir Borràs, tot recordant que es va iniciar el 2009.

El representant de l'ACA va concretar que la CHE proposa un cabal mínim anual per al tram final del riu d'entre 4.100 i 4.300 hectòmetres cúbics anuals, una xifra considerablement inferior a la proposta de cabals que el 2008 va aprovar el Parlament de Catalunya i que preveia per a l'Ebre un cabal mínim d'entre 12.000 i 7.200 hectòmetres cúbics anuals en funció dels anys humits i secs. “Hi ha discrepàncies de fons perquè la CHE es resisteix a acceptar una proposta de cabals variable en funció dels anys secs o humits. Proposa un cabal fix que puga complir sempre”, va argumentar Borràs. Per contra, el govern vol garantir els anys humits una aportació d'aigua més gran com a mesura per preservar el delta de l'Ebre. “Esperem poder arribar a un acord”, hi va afegir.

Precisament, Borràs va participar ahir a la Ràpita en el Congrés Internacional Deltanet sobre els impactes del canvi climàtic als deltes i estuaris. “Una mesura per frenar els efectes del canvi climàtic al delta de l'Ebre és garantir un règim de cabals líquids i sòlids (sediments), suficients”, va cloure el representant de l'ACA.

LA XIFRA

4.300
hectòmetres cúbics
anuals és el cabal mínim que la CHE vol establir per al tram final del riu Ebre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.