Medi ambient

Ascó I i Vandellòs II, les més indisponibles per culpa dels incidents

L'informe del sector del 2010 corrobora l'acumulació de successos a les plantes catalanes

A la central riberenca se li esgota l'autorització a l'octubre

L'anomenat factor d'indisponibilitat no programada pondera l'energia que s'ha deixat de produir en un període de temps per parades o reduccions de potència no previstes, per tant, per culpa d'incidents o successos atribuïbles a la pròpia central –o a circumstàncies externes–, que en última instància resten rendibilitat a la potència nominal [vegeu dades sobre la potència dels reactors del parc estatal]. No és cap secret que els reactors catalans han acumulat en els darrers anys el màxim nombre d'incidents amb relació als de la resta de l'Estat i això, sense tenir en compte atenuants com algunes característiques singulars de funcionament, es reflecteix en el fet que durant el 2010 Ascó I i Vandellòs II són les que van tenir un factor d'indisponibilitat no programada més elevat [vegeu gràfic] entre els vuit reactors de l'Estat. Ascó II, a més, també enregistra el segon percentatge més baix d'hores d'acoblament a la xarxa elèctrica, només tres dècimes per damunt d'Almaraz II.

Això són dades corresponents al 2010, però el cert és que ha estat enguany quan per exemple Ascó ha enregistrat fins a tres anomalies (successos de nivell 1) que l'han tornat a posar en el punt de mira dels antinuclears. Sobre aquestes incidències, el CSN va fer inspeccions específiques a la central riberenca, però encara no ha transcendit cap expedient sancionador amb què sí que va amenaçar l'òrgan regulador en el moment de produir-se els incidents, el més sonat dels quals va ser una fuita de 25.000 litres d'aigua radioactiva, sense afectació a l'exterior. Per la seva banda, Convergència i Unió també va presentar al Congrés una bateria de preguntes sobre aquests successos, però el govern estatal no ha respost a la federació.

Pel que fa a la saturació de les piscines que guarden el combustible gastat, l'informe del sector del 2010 constata que les d'Ascó seran les primeres a quedar sense espai, entre el 2013 i el 2014.

Campanya contra la renovació del permís a Ascó

Tanquem les Nuclears ha engegat una campanya per demanar al Ministeri d'Indústria que no renovi el permís d'explotació a la central d'Ascó per continuar operant els seus dos reactors durant 10 anys més a partir de l'1 d'octubre d'enguany, data en què expira l'autorització vigent. El grup antinuclear fa una crida a tots els agents socials i econòmics catalans perquè signin el text bàsic (a www.tanquemlesnuclears.org) que denuncia la hipotètica “decisió irracional” que suposaria concedir la renovació a la planta de la Ribera d'Ebre. “Ascó és una central amb deficiències d'estructura que ha acumulat gairebé un centenar de problemes de funcionament en els darrers quatre anys”, sostenen els detractors, que recorden la fuita de partícules del 2007, ara al jutjat, o el fet que estigui “construïda sobre un terreny inestable”, una circumstància ja prevista en els paràmetres de disseny però que ara la central ha de revisar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.