Infraestructures
Una línia elèctrica pel túnel del vent travessarà els Aiguamolls
Tindrà cinc quilòmetres i el traçat serà subterrani, des d'Empuriabrava fins a Castelló d'Empúries
Costarà 1 milió d'euros i l'empresa promotora confia que podrà estar operativa a final d'any
L'empresa que gestiona el túnel del vent d'Empuriabrava construirà una nova línia elèctrica subterrània de cinc quilòmetres per connectar-se a la xarxa elèctrica. El projecte, que encara està en fase de tràmits, anirà des d'aquesta infraestructura situada al costat de l'aeròdrom d'Empuriabrava fins a Castelló d'Empúries, travessant part del Parc del Aiguamolls de l'Empordà, i per això s'ha optat per la construcció d'una línia subterrània que resseguirà camins existents. Es preveu que les obres tindran un cost de prop d'1 milió d'euros, a càrrec del client, l'empresa que gestiona el Windoor Real Fly d'Empuriabrava, que contractarà una empresa constructora. Endesa, per la seva banda, ha dissenyat el projecte i serà l'encarregada de donar els permisos i certificats necessaris per poder connectar la nova línia a la xarxa. Des de la direcció del túnel del vent expliquen que el projecte està ben avançat i que, tot i la complexitat dels permisos necessaris en tractar-se de travessar una zona protegida com és el Parc dels Aiguamolls, confien que podran començar les obres a la tardor; aquestes durarien dos mesos, de tal manera que a final d'aquest any la connexió a la xarxa ja podria ser efectiva.
Ara amb generadors
D'ençà de l'obertura del túnel del vent, el novembre passat, aquest equipament funciona amb quatre generadors d'electricitat que produeixen l'energia necessària (1,7 megawatts). El consum de gasoil d'aquests generadors costa 1,8 milions d'euros l'any, i per això els promotors de l'equipament sempre han plantejat la necessitat de construir una línia elèctrica. Amb la connexió a la xarxa es calcula que es podrien reduir els costos de funcionament del túnel del vent un 50 per cent.
Més equipaments
D'altra banda, Joan Baldrich, que va ser el responsable de la fase de construcció i inauguració del túnel del vent, s'ha desvinculat de la iniciativa, i d'ençà del mes de gener el substitueixen Aida Rico i Maria Herrera, respectivament directora i sotsdirectora, que constitueixen ara el nou equip directiu del Windoor Real Fly. A banda de la inversió en la nova línia elèctrica, la directora explica que en els propers mesos també es completarà l'equipament amb l'obertura d'un nou espai de bar i d'una terrassa des de la qual els visitants podran observar les evolucions dels usuaris del túnel del vent. Una altra actuació que es preveu dur a terme en els pròxims mesos és la urbanització del pàrquing. Aquesta actuació es farà en concertació entre el principal accionista del Windoor Real Fly (un grup d'inversors russos) i el nou propietari de l'equipament veí, l'aeròdrom d'Empuriabrava, que ara pertany a uns inversors dels Emirats Àrabs, que també preveuen inversions importants en aquest sector d'Empuriabrava.
Un 80% de professionals
Aida Rico, directora del Windoor Real Fly d'Empuriabrava, explica que el gruix principal dels usuaris del túnel del vent el formen grups de paracaigudistes professionals, que combinen el túnel amb els salts d'avió des de l'aeròdrom veí. Aquesta clientela constitueix el 80 per cent dels usuaris del túnel del vent. Tenint en compte les reserves i la bona acollida de l'equipament, Rico considera, però, que de cara a la temporada d'estiu, la clientela dels firstimers, principiants que acudeixen al túnel del vent per gaudir d'una nova activitat de lleure, anirà tenint cada vegada més importància. Els horaris més matiners es reservaran als professionals, i durant el dia s'apostarà pel gran públic. Unes trenta persones treballen actualment al túnel del vent d'Empuriabrava.