el zàping
gemma busquets
Cuina plaent
Menjar és una necessitat bàsica i un dels plaers més satisfactoris. No és estrany doncs que els programes culinaris, sobretot el receptari clàssic, s'hagi mantingut, inamovible, a la graella de TV3. Ser-hi sempre significa també saber reinventar-se. I Cuines ho ha fet més enllà d'una estètica curosa i en reformulació permanent amb dissenys en sintonia amb l'època. La principal novetat és el cuiner, Marc Ribas . És la modernitat, no només en l'aparença física sinó també en l'actitud i especialment en els plats: Proposa una cuina fàcil, pràctica, assequible –a punt per fer si s'és a casa–, fins i tot apta per a inexperts i que dóna aquella proximitat que no sempre aconsegueixen els xefs més polits, sense barba i amb els uniformes blancs i emmidonats. Marc Ribas, de Terrassa i llicenciat en Belles Arts però amb experiència en restaurants, va participar en una de les edicions especials que feia Cuines , quan convidaven l'audiència a posar-se el davantal. És agraït, a més, que a l'estiu el programa surti del plató i cuini a l'exterior; a Can Morral del Camí, a Santa Maria de Vilalba. L'aire lliure contribueix a la distensió, fer-ho més viu, i les cares conegudes i convidats que hi participen també hi ajuden: nutricionistes de moda amb consells saludables, o la influència de les xarxes socials amb la presència dels bloguers; és l'aparador de la cuina, que regna a les fotos d' Instagram .
Tot plegat, rejoveneix l'espai amb la voluntat d'acostar-se a la filosofia de cuina del xef britànic Jamie Oliver , a qui se'l pot veure a La 2 els caps de setmana. Ha fet de guia per un itinerari gastronòmic posant en valor el producte de proximitat de Gran Bretanya amb unes rutes delicioses. I ara, Oliver , aposta per la recepta de confort. És un comunicador nat. Sap fer-ho amb les mans, quan magreja un pollastre per farcir-lo, i amb la boca, quan se l'omple de nyoquis i els mastega, amb delit. Tocar, olorar, menjar... disfrutar.