cultura

Figueres farà el gran salt

El Festival lnternacional del Circ Elefant d'Or Ciutat de Figueres obre demà la 5a edició, amb 24 números espectaculars

Ja s'han venut 26.000 de les 30.000 entrades a la venda: un ritme millor que el de l'any passat

La cinquena edició del Festival lnternacional del Circ Elefant d'Or Ciutat de Figueres s'inaugura demà al vespre amb la primera funció de l'espectacle Blau (21 h) i obrirà cinc dies amb 14 funcions programades que aplegaran 24 números de primer nivell protagonitzats per 84 artistes de 13 països, que consolidaran el festival figuerenc com un dels cinc més importants del món, el segon d'Europa després de Montecarlo i, de tots aquests grans festivals, el que es fa en una ciutat més petita, “la qual cosa afegeix dificultat al repte”, en paraules del seu director i presentador, Genís Matabosch. Fins ahir ja s'havien venut unes 26.000 entrades de les poc més de 30.000 posades a la venda, un bon símptoma tenint en compte que l'any passat encara quedaven unes 7.000 localitats lliures dos dies abans de l'inici del festival. A més del públic provinent d'arreu de les comarques gironines, l'organització detecta sobretot espectadors barcelonins i del sud de l'Estat francès –per a ells es va organitzar gairebé la funció de divendres a la tarda–, però també seguidors del millor circ arribats expressament des d'altres continents.

Més de 200 persones, entre artistes, tècnics, intèrprets i operaris, estan treballant a un ritme vertiginós al recinte firal de Figueres, des de fa més d'una setmana, per posar en marxa la maquinària del festival, al voltant de la gran vela central de 52 metres de diàmetre i 14,5 d'altura, per a 2.214 espectadors que gaudiran d'una visibilitat perfecta des de qualsevol punt.

Ahir van assajar davant la premsa els Qin Warriors de la WuQiao Arts School of China, amb el seu número de jocs icaris i equilibris en monocicle, amb l'estètica dels cèlebres guerrers de terracota; les companyies mongoles Swan Lake –contorsió amb equilibris inspirada en el ballet El llac dels cignes– i Troupe Nomuna, que combina la bàscula amb el volteig acrobàtic, i el duet canadenc 2-Zen-0, que evoca els frescos de Miquel Àngel en el seu número de doble cercle aeri creuat. En general, predominen els números provinents de l'est d'Europa, sobretot de Rússia i d'Ucraïna, i de països asiàtics com ara la Xina, Corea del Nord, Mongòlia i Taiwan, però en quantitat d'artistes participants els asiàtics són majoria perquè acostumen a ser grups molt nombrosos: els Qin Warriors són, amb 17 persones, la troupe més gran que ha passat mai pel festival. Quantitat i qualitat. “La qualitat artística dels números que presentem és increïble”, diu el sempre apassionat Matabosch, que aspira que l'espectacle Or de dilluns vinent –la gran final del festival, amb els millors números seleccionats pels 18 membres del jurat a partir dels espectacles Blau (dijous i dissabte) i Vermell (divendres i diumenge)– sigui “el millor espectacle de circ de la història de l'Estat espanyol”, culminat amb l'entrega dels seus premis: els elefants dalinians d'or, plata i bronze. Les 14 funcions, incloses 4 per al públic escolar, es complementen amb exposicions –fotografies de Xavier Toral i Miquel Ribot, a la galeria Dolors Ventós–, una fira de col·leccionisme de circ, un concurs d'aparadors i, entre altres activitats, actuacions als geriàtrics, a l'hospital i a la presó de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

art

L’artista del grafit Marc Corvillo fa a Valvi la primera exposició individual

girona
política cultural

La despesa pública en cultura puja un 9,6% i arriba a 1.388 milions d’euros

barcelona
Música

El 16è Festival Tempo torna a convertir el passeig Arqueològic de Girona en un oasi cultural

Girona
festivals

Suzanne Vega, Umberto Tozzi, Maria del Mar Bonet i la companyia de Nacho Duato, a la Porta Ferrada

sant feliu de Guíxols
ARTS EN VIU

Festa còmica al complex turístic sicilià del parc del Nord

BARCELONA
Alba Sarraute
Artista i directora de circ

“Shakespeare és infinit”

CRÍTICA

La comèdia més fantasiosa de Shakespeare

CRÒNICA

Pretenders, dignitat rockera a Pedralbes

Art de fa 12.000 anys al jaciment de Simanya Gran, a Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Matadepera