Economia

L'Íbex es desploma un 7,54% pel pànic dels inversors a que l'economia dels EUA entri en recessió

El "pànic" a que l'economia nord-americana entri en una etapa de recessió s'ha apoderat de les principals places europees, en especial l'Íbex 35, que ha perdut un 7,54% en la sessió d'aquest dilluns, la caiguda més gran de la història del selectiu, situant-se en el nivell dels 12.600 punts.

L'Íbex 35 ha començat la jornada amb una caiguda superior a l'1% i poc a poc s'ha anat desplomant fins a situar el seu descens per damunt del 7% i acabar en 12.625,80 punts. Aquest descens és fins i tot superior al que va marcar després dels atemptats de l'11 de març de 2004 i de les eleccions generals.

Els experts consultats coincideixen en destacar que la retallada "no està justificada" i que no respon a cap causa concreta, sinó a la por dels inversors a que les mesures anunciades pel president nord-americà el divendres passat i les baixades de tipus d'interès que, previsiblament, aplicarà la Reserva Federal el proper 30 de gener, "no siguin suficients per reactivar l'economia ni el consum nord-americans".
Els analistes de Renta 4 assenyalen que a George Bush li ha faltat concreció en les seves mesures i que, potser, el mercat "esperava més". Això explica el descens registrat per Wall Street el passat divendres i que aquest dilluns s'hagi traslladat a Europa, encara que la borsa novaiorquesa viu una jornada festiva.

Necessitat de retallada dels tipus
L'expert d'Atlas Capital, Jordi Padilla, també apunta que el mercat "comença a descomptar obertament" la possibilitat de que l'economia nord-americana entri en recessió i que, potser, sigui necessari una retallada dels tipus d'interès de 0,75 punts bàsics.

Una retallada, en el seu criteri, "molt alta", que posa de manifest que aquesta acció no té només un caràcter preventiu, sinó que el mercat podria estar exigint aquesta "dura mesura" per posar fre a aquesta situació.

Els experts d'aquesta firma ressalten el "pessimisme" que es viu als mercats per la por a que els resultats empresarials siguin dolents, pels que ja s'han publicat i que exemplifiquen retallades importants de beneficis.

"Espiral de pànic"
"Al final s'ha generat una situació no només de temor, sinó d'espiral de pànic, de sortida de diner, que no troba diner que el contraresti" ha afegit aquest expert.

No obstant, ressalta que les borses "passen de l'eufòria al pànic en qüestió de mesos" i que "no és descartable" que hi hagi rebots. Tot i així, ha assenyalat que aquests no es produiran fins que no es tingui clar "cap a on va l'economia nord-americana".

Per altra banda, els experts de Selftrade subratllen que les caigudes anuals de l'Íbex superen de 20%, el que demostra una "clara tendència a la baixa", i recorden que la jornada d'aquest dilluns és una continuació del mal comportament que va registrar l'Íbex la setmana passada, quan es va deixar un 5,5%, la retallada més gran en cinc anys. "La desconfiança s'està apoderant poc a poc del mercat" i els inversors "estan molt espantats", ha afegit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El càmping la Ballena Alegre vol ser referent de turisme regeneratiu

SANT PERE PESCADOR
Transport

Air China torna a connectar Barcelona amb Xangai

Barcelona
ECONOMIA

L’enogastronomia, el més valorat pels turistes del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Matadepera té l’índex socioeconòmic més alt dels municipis de més de 500 habitants

Barcelona

El mercat d’Olot convertirà les minves de les parades en salses i brous

OLOT
Economia

Crida a la vaga dijous a l’Ajuntament de Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

Palafolls

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

madrid