Economia

Via lliure al rescat

Economia

Després de complexes negociacions, s'ha arribat a un acord sobre el pla de rescat financer del president Bush. Ara només queda que el Congrés l'aprovi formalment en una votació que podria fer-se a partir d'avui. En tot cas, les borses han obert avui sabent que hi ha acord.

El pla és el que va presentar la Casa Blanca però amb algunes condicions. S'autoritza el lliurament de 700.000 milions de dòlars perquè el govern compri els deutes hipotecaris als bancs nord-americans, però els diners s'entregaran per fases, de manera que el Congrés podrà controlar la despesa.

L'acord inclou una mesura per limitar els salaris dels executius de les companyies de Wall Street afectades. Aquesta era una demanda clau dels demòcrates que criticaven que s'indemnitzés els responsables de la crisi actual.

El projecte també inclou que el pla sigui supervisat per un òrgan independent. Els republicans tenien reserves pel que consideren un excés d'intervencionisme i s'ha inclòs la seva demanda que el govern pugui assegurar els deutes hipotecaris de les companyies de Wall Street, en comptes de comprar-los, però deixant clar que és una opció més que té el departament del Tresor.

Totes les parts han hagut de fer concessions i els demòcrates van abandonar la seva proposta de canviar les lleis de fallida econòmica.

La Casa Blanca es felicitava ahir per l'acord i el secretari del Tresor, Henry Paulson, deia que "serà eficaç per a tots els nord-americans". El pla té el suport dels candidats presidencials, Barack Obama i John McCain.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.