Economia

El govern alemany garanteix els estalvis dels particulars

Crisi Econòmica

A grans mals, grans remeis. Alemanya va forcejar ahir per rescatar in extremis de la fallida l’Hypo Real Estate (HRE) amb una mesura sense precedents. L’endemà d’assistir a París a la reunió en què els líders europeus del G-8 es van comprometre a fer costat a les entitats financeres en situació límit, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va traçar un pla institucional per garantir tots els fons bancaris dels particulars. Total: 568.000 milions d’euros.

En la reacció per “evitar que la crisi d’una institució financera es converteixi en la de tot el sistema”, el govern de Merkel va oferir la possibilitat que Alemanya segueixi l’exemple d’Irlanda i ofereixi una garantia estatal a la totalitat dels dipòsits privats. “Volem dir a tots els ciutadans que els seus estalvis estan segurs”, va avançar la cancellera, alhora que el portaveu del ministeri de Finances, Torsten Albig, va detallar que la garantia estatal, en cas de fallida d’un banc, aniria molt més enllà del que exigeix la legislació comunitària i en lloc de garantir el 90% dels dipòsits bancaris fins a un màxim de 20.000 euros per compte i client, el govern oferiria seguretat absoluta als clients.

Precisament aquest diumenge mateix, el president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, va advocar per doblar la garantia mínima dels dipòsits bancaris, fins als 40.000 euros. A Espanya regeix la garantia de 20.000 euros, però altres països europeus, com Irlanda, ofereixen un aval estatal a la totalitat dels dipòsits.

Buscant solucions
Representants del govern, del Bundesbank i del BaFin (autoritat alemanya dels mercats financers) es van reunir durant tot aquest diumenge d’urgència a Berlín per buscar solucions al col·lapse de l’Hypo Real Estate (HRE). Finalment, després d'hores de reunió, s'ha acordat un pla de rescat per al segon banc hipotecari d'alemanya, amb una injecció milionària de fons públics i privats.

Durant la nit de dissabte es va conèixer que els bancs privats que s’havien compromès a injectar 15.000 milions d’euros al banc retiraven l’oferta. Segons un informe del Deutsche Bank, les necessitats financeres de l’HRE s’elevarien a 50.000 milions per tancar l’any i entre 70.000 i 100.000 fins a finals del 2009.

Fortis, salvat
Una altra important entitat greument afectada per la crisi, el banc Fortis, quedarà en mans del francès BNP Paribas després que aquest va acordar comprar el 75% del banc a Bèlgica i el 67% de l’entitat a Luxemburg. Bèlgica i Luxemburg conservaran una minoria de bloqueig del 25% i el 33%, respectivament. BNP Paribas pagarà la transacció en accions. Bèlgica es quedarà amb el 10% del banc francès –i se’n convertirà en el principal accionista– i Luxemburg amb l’1,4%.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La farmacèutica Esteve inverteix 100 milions en una nova planta a Celrà

CELRÂ
economia

Cinquanta contribuents sumen un deute amb la Hisenda catalana de més de 83 milions

barcelona
economia

Criteria dobla la seva participació a Telefónica amb l’objectiu de ser el seu primer accionista

barcelona
EMPRESA

Scalpers obre avui les portes d’un nou ‘outlet’ a Llagostera

LLAGOSTERA

El càmping la Ballena Alegre vol ser referent de turisme regeneratiu

SANT PERE PESCADOR
Transport

Air China torna a connectar Barcelona amb Xangai

Barcelona
ECONOMIA

L’enogastronomia, el més valorat pels turistes del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Matadepera té l’índex socioeconòmic més alt dels municipis de més de 500 habitants

Barcelona

El mercat d’Olot convertirà les minves de les parades en salses i brous

OLOT