Política

Política

ERC de Barcelona defensa la seva autonomia per decidir l’ingrés al govern de Collboni

L’executiva de la federació d’ERC de Barcelona sotmetrà demà dijous a votació en un congrés el preacord tancat amb el PSC per ingressar al govern municipal de la capital. La presidenta de la federació, Eva Baró, ha recordat que la militància hi tindrà la darrera paraula i ha defensat l’autonomia local per prendre el rumb que les bases del partit a la ciutat decideixin: “La nostra feina era aconseguir el millor acord possible, quan hem arribat a aquest punt, atès que som un partit de base assembleària i fem bandera de la radicalitat democràtica, permetem que la militància en llibertat decideixi.”

Així ho va acordar “amb un ampli consens” l’executiva dimarts a la nit en una reunió extraordinària de gairebé quatre hores. La direcció republicana a Barcelona no fa lectures polítiques en clau nacional del que pugui passar demà al congrés i ho desvincula de la decisió sobre una eventual investidura de Salvador Illa.

El portaveu adjunt, Jordi Coronas, ha subratllat que Barcelona fa anys que viu “d’esquena al país” i considera que hi té a veure que ERC no hagi format part de l’executiu municipal des de fa disset anys. “Quan mirem quines són les conseqüències ens adonem que la llengua catalana té un ús social molt menor cada any que passa, que el comerç de barri va desapareixent, que els preus de l’habitatge expulsen els barcelonins... Davant d’això tenim l’opció de quedar-nos a l’oposició, és una opció conservadora, còmoda, però tenim també una altra opció, que passa per arromangar-se i comprometre’s amb un govern municipal, que vol dir assumir riscos”, ha reflexionat Coronas.

ERC no ha volgut detallar quantes carteres assumiria amb l’entrada al govern perquè primer ho vol traslladar a la militància, però Coronas ha desgranat alguns dels acords amb el PSC, que passen per la creació d’una oficina de la llengua amb la figura d’un comissionat, l’entrega de mil claus cada any d’habitatge públic, onze nous CAP, la pacificació de carrers “perquè Barcelona sigui una ciutat caminable”, protegir el comerç de proximitat i una nova estratègia turística que passa per crear un fons de retorn de 40 milions d’euros anuals per als barris que més han de suportar la càrrega turística. “És un acord del qual estem molt satisfets, un molt bon acord”, ha resumit.

Baró ha insistit que el procés de deliberació intern fa mesos que dura, amb trobades i debats als casals barcelonins per opinar sobre el diagnòstic i l’estratègia de futur i que la direcció nacional ha estat informada en tot moment de l’estat de les negociacions amb els socialistes, que també hauran de ratificar el preacord.

PSC i ERC sumaran quinze regidors, lluny de la majoria absoluta de 21. Una futura ampliació del govern hauria de tenir, és clar, el vistiplau de totes les parts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia