Política

La crisi enlaira Obama

Món

La crisi econòmica ha alterat Wall Street i els mercats financers de mig món però també la cursa presidencial nord-americana. Si algú s'està beneficiant de les turbulències econòmiques és el nominat demòcrata, Barack Obama, que gràcies a la crisi s'ha posat al capdavant en intenció de vot i ja avantatja en 9 punts percentuals el seu rival republicà, John McCain. Segons una enquesta del diari The Washington Post i la cadena de televisió ABC, Obama obté un 52% en intenció de vot i McCain un 43%, quan fa només dues setmanes estaven pràcticament empatats.

Els votants veuen Obama com el candidat que pot combatre millor la crisi econòmica i que entén més bé els seus problemes. Fa mesos que l'economia ha substituït l'Iraq com a principal tema de campanya, però això s'ha accentuat després de les recents turbulències i la meitat dels enquestats asseguren que la feina i l'economia són el que més els preocupa i el que determinarà el seu vot.

"No tinc cap dubte que la crisi econòmica incrementa les possibilitats d'Obama de guanyar", deia l'analista Stan Greenberg a la premsa estrangera."Pot ser que no en parli amb la mateixa passió, però continuarà compromès amb l'economia cada dia perquè el beneficia", afegia.

D'entre els enquestats, només un 9% consideren que l'economia és bona o excel·lent, la xifra més baixa des del 1992, i només un 14% creuen que el país va en la direcció correcta. I ens hem de remuntar al 1973 per trobar un percentatge igual de baix. Aquests números beneficien els demòcrates, ja que quan les coses van malament, els ciutadans voten el partit a l'oposició. I, de fet, quan es tracta de gestionar l'economia, els votants, que encara recorden la bonança econòmica de l'era Clinton, sempre confien més en els demòcrates. Tampoc ajuda gens McCain que al seu director de campanya, Rick Davis, se' l relacioni amb una de les hipotecàries, Freddie Mac, que està en l'origen de la crisi.

Obama ha aconseguit reduir, a més, la distància amb McCain com a millor candidat per gestionar la seguretat nacional i la lluita contra el terrorisme.

Obama i McCain tenien previst veure's les cares demà en un debat centrat en política exterior, però el candidat republicà va sorprendre ahir al vespre amb una petició d'ajornament del debat amb el pretext de centrar-se a treballar per resoldre la crisi. Ajornament que Obama no va acceptar. McCain va suspendre temporalment la campanya i va cridar Obama a fer el mateix. També va demanar al president George W. Bush que convoqui una cimera amb ell i Obama presents per resoldre la manca de "consens" entre la proposta del govern per sortir de la crisi i la voluntat de la majoria demòcrata al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.