Política

Obama s'aferra a l'aposta pel canvi i McCain li retreu falta d'experiència

Els dos candidats a la presidència dels Estats Units, el demòcrata Barack Obama i el republicà John McCain, han reiterat les posicions bàsiques de les seves campanyes en defensar, en el debat d'aquest dissabte a la matinada, el canvi, l'un, i l'experiència, l'altre.

El primer cara a cara entre els dos aspirants a la universitat de Massissipí ha ofert poc espectacle però segons els analistes ha entrat en profunditat en alguns temes i s'ha produït amb to professional i sense gestos mesquins ni errors greus.

Una primera enquesta dóna Obama com a guanyador
Al final, segons les primeres observacions de la premsa, el debat ha acabat en empat. Tanmateix, els primers resultats d'una enquesta feta a 500 persones que es declaren indecises ha donat com a guanyador Barack Obama. El 45% dels consultats per la cadena de televisió CBS han percebut Obama com a guanyador, mentre que el 22% creu que ha guanyat McCain i un 8% ha vist un empat.

Per temes, el 68% dels enquestats consideren que Obama l'ha encertat en les seves declaracions sobre economia, i el  41% han preferit McCain. Sobre la guerra de l'Irak, McCain s'hauria imposat, segons el 55% dels consultats, i només el 49% entenen que Obama se n'ha sortit millor en aquest aspecte, lligat a un dels seus punts flacs, la política exterior.

McCain, hereu de Bush
Durant el debat, Obama ha buscat vincular el seu rival amb els errors polítics de l'actual president, el també republicà George W. Bush, mentre McCain ha insistit que el seu contrincant no té la seva llarga trajectòria i del seu coneixement de molts temes sobre el terreny.

El moderador, el periodista de la televisió pública Jim Lehrer, ha obert el debat amb preguntes sobre la crisi financera. Obama ho ha aprofitat per culpar del desastre els "vuit anys de polítiques fallides" de Bush, que dóna suport a John McCain.

Com a reacció, McCain ha intentat distanciar-se del seu propi partit en destacar que diversos dels seus coreligionaris són ara a la presó per corrupció relacionada amb partides pressupostàries especials dels projectes de llei del Congrés. "El primer que hem de fer és controlar la despesa de Washington, completament fora de control", ha dit.

Els impostos, un afer crític de cara als votants, han provocat un encès intercanvi dialèctic. Obama s'ha presentat com el defensor de la classe mitjana, en afirmar que retallaria els impostos a aquells que guanyen menys de 250.000 dòlars, el 95% de la població.

McCain, per la seva banda, ha acusat el seu rival de voler augmentar els impostos, en particular a les empreses que, segons ell, ja pateixen unes de les càrregues fiscals més altes del món.

La guerra de l'Irak
En política internacional, la guerra de l'Irak ha sigut la protagonista. El senador demòcrata s'ha oposat a aquesta guerra des del principi, quan era candidat al Senat. McCain, en canvi, li va donar suport però va ser un dels principals defensors de la decisió de la Casa Blanca de canviar d'estratègia l'any 2007, un canvi que va implicar l'enviament de més tropes per intentar estabilitzar el país àrab, cosa que s'ha aconseguit en part. "Aquesta estratègia ha funcionat, estem guanyant a l'Irak", ha afirmat McCain. "Tindrem un aliat estable a la regió i una jove democràcia".

Obama ha contraatacat dient: "La primera pregunta és si havíem d'haver participat en aquesta guerra, per començar. Hem d'utilitzar el nostre exèrcit de forma sàvia i no ho hem fet a l'Irak".

Els dos candidats han coincidit, però, que cal enviar més tropes a l'Afganistan, però no s'han posat d'acord en l'estratègia a seguir en aquest país. Per Obama, a més de reforçar les tropes, cal pressionar el govern afganès perquè afronti el tràfic d'opi, una de les principals fonts de finançament dels talibans. A més, també pressionaria el Pakistan perquè desmunti el santuari que Al Qaida hi ha instal·lat, segons ell, en les àrees tribals del nord-est del país.

McCain, en canvi, no està disposat a amenaçar el Pakistan amb la retirada de l'ajut bilateral. L'estratègia a seguir, per ell, és "aconseguir el suport de la gent", també a l'Afganistan.

McCain i el fantasma del comunisme
Obama ha defensat també el dret a negociar amb líders de països hostils, como Iran, Veneçuela o Cuba, i ha dit que l'estratègia de no dialogar és un fracàs. El senador ha retret a McCain que digués en una entrevista que no sap es reuniria amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Un altre moment destacat ha sigut quan McCain ha acusat el demòcrata d'"ingenuïtat" amb Rússia. Segons McCain, és un país que ha comès "una greu agressió" contra un país veí independent, Geòrgia, i que es troba sota el control de la KGB  i de funcionaris de l'antic règim comunista.

 

 

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden es declara capacitat per guanyar Trump tot i la desfeta en el debat

barcelona
estats units

El Suprem ratifica que es pot multar a persones sense llar per dormir al carrer

barcelona
judicial

La Fiscalia també demana l’amnistia per a Mas, Ortega i Rigau

barcelona
guerra a gaza

L’extrema dreta pressiona Netanyahu per fer la guerra a Hezbol·là

barcelona
CALONGE I SANT ANTONI

ERC vol retirar del govern un edil del PP investigat per un afer personal del 2008

CALONGE I SANT ANTONI
estat units

El Suprem dels EUA diu que la fiscalia es va sobrepassar en acusar als assaltants del Capitoli

barcelona
guerra a europa

Ucraïna rebrà 60.000 milions a l’any en ajuda en els pròxims quatre anys

barcelona
judicial

El Suprem rebutja els recursos de Millo contra els indults a Junqueras i Cuixart

barcelona
Iran

Les autoritats allarguen quatre hores el tancament dels col·legis electorals

barcelona