El quadern negre
Tura Soler
La bruixeria, excusa o mòbil per al crim
Empresonen el detingut del crim de Torroella, que no confessa però afirma que la víctima l’havia embruixat
Hossani Dahmani, el detingut per l’assassinat a Torroella de Montgrí de la seva xicota, Fàtima Dahan, ja és a la presó per ordre del jutjat de violència sobre la dona de la Bisbal d’Empordà. El jutjat s’ha basat en les testificals i les proves materials aportades, ja que Dahmani, com ja va fer davant dels Mossos, va callar i no va explicar la seva versió dels fets. El detingut, però, sí que es va explicar davant del metge forense i, sense admetre mai el crim, va assegura que està convençut que Fàtima l’havia embruixat. Que va notar efectes d’aquest embruixament des del principi de la seva relació, quan ja va començar a trobar-se malament. Segons ell, l’embruixament li causa mals i afecta tots els aspectes de la seva vida i la seva salut. La seva defensa, l’advocada Natàlia Frigola, demanarà que se sotmeti Dahmani a reconeixement psiquiàtric i criminològic per establir si té alguna patologia mental i/o física. Fàtima, segons el seu entorn, des de feia 15 dies tenia la intenció de tallar la relació amb Dahmani, perquè se sentia humiliada i vexada per l’home.
La investigació situa l’hora del crim, que es va perpetrar en un camí de camps prop de la gola del Ter, entre les cinc i dos quarts de set de la tarda del dissabte 27 de gener. Les càmeres d’una masia van captar el cotxe, un Ford Edge, que entrava cap al camí. En aquestes imatges no es pot identificar les persones que van dins del vehicle, però més tard les càmeres capten una figura que surt del cotxe i marxa a peu. No se l’identifica, però després aquest home que camina és captat per una altra càmera a l’entrada de Torroella de Montgrí, i aquesta imatge sí que és considera que és la de Dahmani, que a les set del vespre va trucar a un cosí seu perquè el portés de Torroella fins a casa seva a Palafrugell. A la casa, els Mossos van recollir la roba que Hossani duia dissabte i va donar positiu al reactiu detector de sang.
Les anàlisis del telèfon i de les trucades també han estat clau per assenyalar Hossani. A quarts de cinc, ell va trucar dos cops a Fàtima, i a les cinc menys deu van tornar a parlar per telèfon, fins que a les cinc ella va sortir de casa (ho diu el seu fill). La investigació també ha detectat trucades que Hossani va fer al telèfon de la víctima, quan ella ja era morta. S’entén qu es tracta d’una estratègia per buscar-se coartada. Però la realitat és que quan tothom es va mobilitzar per buscar-la després que el mecànic que li havia deixat el cotxe donés el senyal d’alarma perquè no el tornava, Hossani, la seva parella, no va fer mai cap gest per anar-la a buscar ni tampoc va ser en el minut de silenci que va convocar l’Ajuntament. En canvi, els seus amics i familiars, a través del rastre del seu telèfon, la van trobar diumenge al matí. Era morta al seient del conductor dins del cotxe que li havien deixat. Tenia tres punyalades al tòrax que li havien causat la mort.