Successos

El quadern negre

Tura Soler

Escenes de Susqueda (26): autòpsia

Una ferida ‘post mortem’ i livideses apuntarien que els cossos van ser força temps a terra abans que els llencessin a l’aigua

Dimecres 27 de setembre de 2017

La doctora Anna Hospital és tota una institució en el món de la medicina forense. Li han donat la creu de Sant Jordi. Com a odontòloga va participar en la identificació de les víctimes de l’11-M a Madrid, dels morts en l’avió de Germanwings als Alps i de les víctimes del tsunami a Tailàndia.

Avui, la doctora Hospital i la seva col·lega Ivanka Noriega tenen sobre la taula d’autòpsies dos cossos, home i dona, sense identificar, trobats a Susqueda. Tenen clar que no poden ser ningú més que Marc i Paula, els dos joves del Maresme que van desaparèixer fa un xic més d’un mes. Però cal certificar-ne les identitats i fer anàlisis exhaustives per determinar les causes de la mort. La doctora Hospital els identifica ràpid a través de la dentadura. L’anàlisi dels cossos, trobats nus, no és tan fàcil. En el cas de la noia, l’equip de forenses, ara capitanejat per Anna Figueres, té clar que la mort ha estat homicida per impacte de bala al crani. Hi ha forat d’entrada i de sortida.

Però en el cas del noi, és més difícil. Les marques de ferides que tenia a l’abdomen han canviat un cop a la taula d’autòpsies, amb relació a com es veien en el moment que es va fer l’aixecament del cadàver al pantà. No saben a quin objecte atribuir les marques que el cos del noi té a la zona de l’abdomen. Per assegurar-se que cap projectil estigui al cos van a l’hospital a fer radiografies als cadàvers. Cap dels dos cossos té projectils. Ho tindran més difícil per saber quina és l’arma homicida. Les ferides del noi semblen punxants, però no arriben a saber amb què les van fer. Tenen una forma estranya, no ho havien vist abans. Passen hores mirant fotos i documentant-se sobre armes, eines de pagès i objectes rurals... No troben res que s’hi ajusti. Al final arriben a la conclusió, després de comprovar que a les costelles es detecta un esclat a l’os que correspon a una bala, que els forats de l’abdomen i de l’esquena són d’entrada i sortida i que no hi ha trajectòria perquè ha quedat tapada per efecte de la saponificació del cos, que era a l’aigua. Determinen que el noi va rebre tres trets, tot i que té quatre impactes. L’explicació és que el projectil que li va travessar la membrana entre el dit gros i l’índex de la mà esquerra, l’única ferida on es detecta residu de tret, després també li va foradar l’abdomen i va sortir per la part de darrere.

No poden esclarir si quan els van disparar la parella ja estava nua, perquè no s’ha trobat cap peça de roba tocada pels trets. I troben dos detalls difícils d’explicar: Una de les ferides punxants que el noi tenia al costats era feta post mortem. Què vol dir això? El van apunyalar quan ja l’havien matat a trets? Per enfonsar-lo a l’aigua? I una altra dada: la noia tenia livideses a l’esquena i la van trobar de panxa a terra a la paret del pantà. Les livideses indiquen que el cos va estar almenys 24 hores d’esquena a terra. Abans de tirar-la a l’aigua van tenir el cos amagat a terra? A on? Encara no se sap.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia