Successos

El quadern negre

Tura Soler

Escenes de Susqueda (25): Dos cadàvers nus

Trenta-dos dies després de la desaparició, els Mossos troben els cossos d’en Marc i la Paula dins del pantà

Dimarts 26 de setembre del 2017.

“El meu grup investiga casos de desaparicions en què no es troba mai el cos; en aquesta ocasió, hem trobat les víctimes i els cadàvers ens podran donar molta informació.” Ho diu l’inspector Jordi Domènech, cap de les unitats centrals de delictes contra les persones dels Mossos, persones desaparegudes i segrestos i extorsions. És a peu del pantà de Susqueda, envoltat de periodistes. L’investigador veterà, que va obrir l’Àrea d’Investigació Criminal, amb el major Josep Lluís Trapero, porta a les espatlles la resolució de casos ben complexos: aquell cas de Cervera, en què van aconseguir enganxar l’homicida, Serafín Cervilla, per les dents que va deixar marcades al cos de la seva xicota assassinada; va posar les manilles al seu company mosso Josep Lluís Rua, per l’assassinat de la seva dona i la seva sogra a Lliçà de Vall; va atrapar el policia de Cassà de la Selva, Jesús Palomo, que es dedicava amb dos “socis” a assaltar i saquejar empreses, fins i tot l’Escola de Policia de Catalunya, a Mollet; va participar en el cas de Ramón Laso, condemnat per la mort del seu cunyat i la seva companya, tot i que no es van trobar mai els cossos. I un llarg etcètera de casos de desaparicions criminals. Però avui la funció del veterà investigador és sadollar d’informació els periodistes mentre a l’altre costat del pantà, al baixant del torrent de la font de cal Borni, els seus agents, el fiscal Víctor Pillado, el jutge Javier Burgos i la forense Ivanka Noriega compleixen el tràmit de l’aixecament dels dos cadàvers, home i dona, nus, que els mossos de la unitat aquàtica han descobert al matí. Fa 32 dies que al pantà van desaparèixer Marc Hernández i Paula Mas i ningú no dubta que els cossos només poden ser els de la parella.

–Són ells, els hem trobat. Aquest és el noi i la noia és allà, al marge –diu un dels mossos des de la barca que custodia un dels cossos, quan en Bartomeu els crida des de dalt del marge on té la barraca per preguntar què estan fent. Avui en Bartomeu diu que no ha sortit perquè ha sentit que hi ha els caçadors pel pantà.

La lletrada de l’administració de justícia, és a dir, la secretària judicial, escriu l’acta de l’aixecament dels cadàvers, diligència complicada per haver-la de fer entre l’aigua i les escarpades parets del pantà. A les 19.15 s’acaba de fer l’aixecament sobre el paper. Ara falta treure materialment els cossos. En Bartomeu els ajuda. Ensenya als dos mossos que ja coneix –en Lluís i en Jaume– un caminoi que baixa prop d’allà on hi ha el cos de la Paula. Ell el fa servir per anar a pescar. Els cossos els pugen amb lliteres fins a la pista i els posen al cotxe funerari que els portarà a l’Institut de Medicina Legal a Girona, on forenses i mossos buscaran la informació que l’inspector Domènech compta que els donaran els cadàvers.

P.D. Jordi Domènech ara és inspector de la Divisió d’Afers Interns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia