Cultura

L'historiador Josep Fontana, primer guardonat amb el Premi Nacional de Cultura

Els Premis, dotats amb 18.030 euros cadascun, són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938

L'historiador Josep Fontana, fundador i primer director de l'Institut Universitari d'Història Jaume Vicens Vives de la UPF, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat a la trajectòria professional i artística, categoria que es lliura per primera vegada.

Amb aquesta distinció, el jurat ha volgut valorar "l'obra historiogràfica, el mestratge i el compromís cívic d'un intel·lectual erudit" i reconeixent a una persona que ha fet una aportació rellevant a la cultura catalana i ha contribuït a dignificar-la.

Josep Fontana (Barcelona, 1931) és catedràtic d'Història i Institucions Econòmiques i ha estat durant 10 anys director de l'Institut Universitari Jaume Vicens Vives de la UPF. Es tracta d'un dels historiadors de més gran prestigi de Catalunya i un investigador reconegut a escala internacional. Ha estat introductor en el món editorial hispànic de la gran tradició historiogràfica marxista britànica contemporània i una de les figures més destacades de la resistència al franquisme.

Fontana ha escrit més de 20 llibres, entre els quals hi ha 'La quiebra de la monarquía absoluta', 'Historia: análisis del pasado y proyecto social', 'Europa ante el espejo', 'Història de Catalunya, V: 1787-1868', 'La construcció de la identitat' i 'La época del liberalismo'.

Ha estat l'impulsor de revistes d'investigació històrica com 'Recerques', ha col·laborat en 'L'Avenç', i entre 1991 i 1994 va dirigir la Història Universal Planeta. És director de l'Editorial Crítica que ara publica la seva obra completa i codirigeix amb Ramon Villares 'Historia d'Espanya', una obra en 12 volums de caràcter col·lectiu.

Uns premis que cumpleix 25 anys

Els Premis Nacionals de Cultura, dotats amb 18.030 euros cadascun, són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938 i es donen des del 1982. Es concedeixen anualment a persones i entitats com a reconeixement a les seves aportacions i activitats en cadascun dels respectius àmbits culturals.

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha estat format per Jordi Porta, Montserrat Duch, Beth Galí, Salvador Sunyer, Maricarmen Palma i Dolors Oller, entre d'altres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.