Cultura

Milers de persones acomiaden Luciano Pavarotti a Mòdena

L'Ave Maria de Verdi ha ressonat avui a la catedral de Mòdena mentre el món acomiadava Luciano Pavarotti en un funeral al que hi han assistit membres de la família, dignataris i amics, i que ha estat vist pels admiradors de tot el món.

El papa Benet XVI ha enviat un telegrama de condols, que ha estat llegit en veu alta al començament de la missa. Ha dit que Pavarotti havia honrat "el regal diví de la música a través del talent interpretatiu extraordinari".

Milers de persones han observat el servei religiós, al qual només hi han pogut assistir convidats especials, a través d'una pantalla gegant de televisió ubicada a la plaça principal de Mòdena.
El taüt de Pavarotti estava cobert de girasols, la seva flor preferida i jeia al costat de l'altar. La viuda, Nicoletta Mantovani, no ha deixat de mirar-lo. Assegudes a la vora estaven les tres filles que el tenor va tenir amb el primer matrimoni.

Les autoritats municipals han dit que s'han lliurat 87.000 targetes commemoratives a les persones que hi han acudit per a donar el darrer adéu a Pavarotti. Els admiradors han signat llibres de condols col·locats al costat de gerros amb girasols fora de la catedral. El Ministeri d'Exteriors ha dit que altres llibres similars havien estat enviats a les ambaixades i consolats de tot el món.

La soprano búlgara Raina Kabaivanska, veïna de Mòdena que havia treballat amb Pavarotti, ha plorat mentre cantava l'Ave Maria al començament de la cerimònia. El tenor Andrea Bocelli cantava l'Ave Verum Corpus de Mozart i el cor de Rossini Chorus ha entonat diversos himnes religiosos durant la missa, celebrada per l'arquebisbe de Mòdena Benito Cocchi i 18 capellans més.

Entre els presents al funeral, s'hi ha pogut veure el primer ministre italià Romano Prodi i el ministre de Cultura, Francesco Rutelli, el director de cinema italià Franco Zeffirelli, i l'exsecretari general de les Nacions Unides, Kofi Annan. S'esperava també la presència del líder d'U2, Bono; Stephane Lissner, gerent general de La Scala de Milano, on Pavarotti s'havia presentat 140 vegades; i l'exgerent general de la Metropolitan Opera, Joe Volpe.

El tenor ha estat enterrat al cementiri Montale Rangone, prop de Mòdena, on hi descansen familiars seus, entre ells, els seus pares.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.