Cultura

Espanya queda en 15è lloc a Eurovisió tot i haver pogut actuar dues vegades gràcies a Jimmy Jump

El popular espontani, amb la seva barretina, s'ha afegit al cos de ball del representant espanyol fins que els encarregats de seguretat l'han tret de l'escenari i l'han entregat a la policia. Urribarri ha posat el crit al cel i ho ha qualificat "d'ignomínia". El festival ha permès repetir l'actuació

El representant de Televisió Espanyola en el 55è festival d'Eurovisió només ha pogut obtenir el 15è lloc, entre els 25 participants de la final, malgrat haver actuat dues vegades gràcies a la irrupció de Jimmy Jump, sobrenom del sabadellenc Jaume Marquet Cot per a aquest tipus d'accions.

L'espontani habitual de molts partits de futbol, amb la seva barretina i una samarreta que l'identificava, ha saltat a l'escenari del pavelló d'Oslo on se celebrava el  festival mentre cantava Daniel Diges. L'incident s'ha vist amb claredat durant la retransmissió i ja hi ha diversos enregistraments que ho mostren a YouTube, tot i que alguns han bloquejats per TVE.

La invasió de pista ha estat breu i pacífica, i ni el cantant ni els quatre ballarins que l'acompanyaven han deixat d'actuar, mentre l'espontani s'afegia a la coreografia a la seva manera. Els encarregats de seguretat del festival l'han fet baixar de seguida i la interpretació d'Algo pequeñito ha continuat, però ha provocat les ires espanyoles dels seguidors d'Eurovisió.

El màxim representant d'aquest col·lectiu, el presentador històric de TVE José Luis Urribarri, que es continua encarregant de la retransmissió tot i estar jubilat, ha proclamat que aquesta intromissió era una "ignomínia", i ha assegurat que era "la primera vegada a la història del festival" que es produïa aquest tipus d'incident.

Jimmy Jump ha estat detingut per la policia noruega i traslladat a la comissaria, i els organitzadors del festival han anunciat que permetrien que Diges tornés a actuar, cosa que ha fet que Urribarri proclamés la seva "alegria" i que tornés a dir que l'incident havia estat una "ignomínia".

Urribarri s'embolica amb Sèrbia i Montenegro
La indignació per l'episodi ha atabalat tant Urribarri que quan ha presentat l'actuació de Sèrbia s'ha fet un embolic i ha capgirat la història del país balcànic. "Bé, senyors, després de la seva independència, Montenegro... [pausa] després de la seva independència de Montenegro, Sèrbia torna a Eurovisió", ha anunciat. Segons el relat d'Urribarri, per tant, va ser Sèrbia que es va independitzar de Montenegro l'any 2006 i no a l'inrevés, com diuen les hemeroteques i els llibres d'història contemporània.

En una pausa de les actuacions, el presentador ha tingut l'oportunitat de fer una breu entrevista a Daniel Diges, que ha sortit del pavelló expressament per atendre TVE, amb un anorac sobre el vestit que duia per a l'actuació. El cantant ha restat importància a l'incident. "De cop he vist que érem un de més del compte", ha dit rient, ja que les normes del festival limiten a sis les persones que poden pujar a l'escenari per cada país, i ell duia quatre ballarins i un cantant com a segona veu.

Finalment, Diges ha tornar a cantar al final de les actuacions de la resta de països, just abans de passar a les votacions que l'han classificat en 15è lloc: només una posició per sobre del 16è lloc que va aconseguir el Baila el chiki-chiki de Rodolfo Chikilicuatre, un personatge ridícul sorgit d'un programa d'humor que es va colar a Eurovisió gràcies a un sistema de votació popular que TVE va modificar l'any següent.

Aquest any, la vencedora del festival ha estat Alemanya, amb la jove Lena i el seu Satellite.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.