Cultura

Comença un fòrum de cultura lliure contra la política de la SGAE

Reunions a la UB i al CCCB per debatre sobre la lliure distribució de continguts a internet i la difusió lliure del coneixement

Des d'avui dijous fins diumenge, diverses veus internacionals participaran a Barcelona en la primera edició del Free Culture Forum (Fòrum de Cultura Lliure), un col·loqui que vol plantejar la qüestió del lliure accés a la cultura i el coneixement i reforçar les reivindicacions de la societat per tal de fer un front comú en contra dels interessos econòmics que genera la cultura.

En aquest espai especialistes i organitzacions de tot el món es reuniran per consensuar propostes de la societat civil al voltant del debat de la privatització de la creació i la propietat intel·lectual, la seva incidència en l'accés al coneixement i en la creació i distribució de l'art i la cultura. L'objectiu final serà la creació d'un “pla ciutadà, únic i no rebutjable, per als drets civils en l'era digital”, segons el manifest de la pàgina web, i establir una xarxa de suport i mobilització per coordinar accions futures.

Aquesta nit a les nou del vespre es donarà el tret de sortida del Fòrum a la Sala Apolo de Barcelona amb la gala dels Oxcars, una festa alternativa que premia artistes diversos que fan conèixer les seves creacions per vies lliures i alternatives.

Les sessions de debat del fòrum seran acollides divendres i dissabte per la Universitat de Barcelona i diumenge al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on es clausurarà. El dissabte es faran grups de treball a la UB al voltant dels cinc eixos proposats – perspectives legals i d'accés dels usuaris; educació; economies, nous models P2P i sostenibilitat distributiva; programari lliure i polítiques de la cultura lliure – i diumenge es celebrarà una sessió plenària per unir les reivindicacions en una Carta final.

Free Culture Forum és una iniciativa d'Exgae, entitat que assessora els ciutadans que pateixen abusos des d'entitats de gestió i indústries culturals. Donat que el gener de 2010 l'Estat espanyol assumirà la presidència de la Comunitat Europea i el govern espanyol “ha anunciat ja que un dels seus cavalls de batalla en la presidència serà el reforçament del control d’Internet i la criminalització de la cultura de l’intercanvi en l’entorn digital”, Exgae vol unir esforços a Barcelona. 

Juntament amb Exgae, el Free Culture Forum ha sigut organitzat per Free Knowledge Institute (Institut del coneixement lliure), organització europea que promou el lliure intercanvi de coneixement en suport digital, i el Networked Politics (Polítiques Connectades), associació de polítiques participatives a Europa. Es podrà seguir tot el desenvolupament del fòrum en directe online.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.