Cultura

Arrenca la 20a edició del Mercat de Música Viva de Vic

Música

Que la música en viu cada vegada va agafant més pes dins de la indústria és indubtable, encara que hi tingui molt a veure el fet que els discos no tinguin tanta sortida. També és indiscutible que va guanyant presència en la vida quotidiana de tots nosaltres ja sigui en festes majors, en festivals, en els principals auditoris municipals o en les sales alternatives.

Des de la Generalitat s'han proposat la "construcció d'un espai sonor català", segons assegurava ahir el secretari de Cultura, Eduard Voltas, amb l'objectiu d'ajudar els nostres músics a tenir les mateixes oportunitats "en un mercat monopolitzat per propostes que ens vénen de fora".

Voltas ho deia precisament en la presentació de la programació del Mercat de Música Viva de Vic, que fins diumenge celebrarà la seva vintena edició, amb nou director artístic inclòs. Es tracta de Lluís Puig, que s'ha proposat com a primera fita convertir el Mercat en una "llotja comercial" especialment adreçada als artistes catalans. Per això aquest any s'ha apostat sobretot per ampliar el recinte firal i l'espai de reflexió i de trobades tècniques.

Plataforma
Més de la meitat de grups que actuaran aquest any al Mercat de Música Viva són catalans, entre els quals hi ha noms com Pau Riba, Gossos, Mishima, Toti Soler, Sabor de Gràcia, Pegasus, 08001, Arianna Puello, Le Petit Ramon, Che Sudaka i la Barcelona Big Latin, encarregada de la nit inaugural -dijous al Cinema Vigatà- amb l'estrena del concert Recordant Xavier Cugat.

En total, durant cinc dies s'han programat prop de 150 concerts distribuïts per 15 escenaris repartits per tota la ciutat, en una edició en què la cançó d'autor, el jazz i les músiques del món han rebut una especial atenció per "equilibrar el panorama dins d'aquestes macroetiquetes i així facilitar la feina als programadors", aclaria el director.

Amb aquesta mateixa vocació comercial i per als que tinguin molt clar quin tipus de música volen anar a escoltar, una de les novetats d'aquest any és que s'han reordenat els escenaris en espais temàtics. Així, i a tall d'exemple, dijous a la Jazz Cava hi haurà Nit de Jazz, divendres a la plaça Major, Nit de Rumba, i dissabte al Sucre, Nit de Hip-hop.

A tota la programació oficial s'hi ha de sumar la de l'Invictro, l'escena off independent, que per setè any portarà a la capital d'Osona els nous valors del fèrtil panorama musical emergent de casa nostra.

"Volem que sigui el gran aparador i una plataforma de llançament dels músics catalans", deia Eduard Voltas, per això el nou director del festival no va voler desaprofitar l'ocasió per animar tots els programadors a passar aquests dies per Vic "perquè les 145 propostes que presentem siguin les que el públic vegi durant l'any que ve arreu de Catalunya".

Nova etapa
El secretari de Cultura va assegurar que en aquesta vintena edició "el Mercat comença una nova etapa marcada pel contracte programa" que van firmar a finals del 2007 el departament de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament de Vic.

Aquest contracte, que té una vigència de quatre anys, defineix el Mercat de Música Viva com un instrument de la política musical del departament de Cultura i estableix les obligacions i deures de totes les parts en la construcció de l'espai sonor català estimulant la creació, la difusió i la promoció de grups del país. Els festivals més importants de Catalunya també seran a Vic.

Segons va explicar Voltas, aquesta és també la voluntat que hi ha al darrere de la nova política de subvencions de l'Institut Català d'Indústries Culturals (ICIC) i de la xarxa de Cases de la Música Popular, que en les pròximes setmanes s'ampliarà amb dues seus més: Manresa i Terrassa, de la qual Lluís Puig també serà director.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.