cultura

Un elefant a l'elit del circ mundial

El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or de Figueres se situa com un dels cinc grans festivals del món

Ja s'han venut una tercera part de les entrades per a les 14 funcions, del 25 al 29 de febrer

Hi ha entrades de 10 a 95 euros, però el cost mig és de 20 euros

Canvi d'imatge i fins i tot canvi de nom, però mantenint la mateixa filosofia: presentar només artistes mai vistos abans en cap pista de circ europea. El Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres passa a dir-se en la seva cinquena edició Festival Internacional del Circ Elefant d'Or –de Figueres, se sobreentén, i així consta en el seu logotip– per donar més protagonisme al seu trofeu, l'Elefant d'Or dalinià que rebran els millors artistes seleccionats pel jurat oficial del festival. Així ho va argumentar ahir el director del festival, Genís Matabosch, a la presentació d'una edició que tornarà a programar 14 funcions –10 per al públic en general i 4 escolars– en cinc dies, del 25 al 29 de febrer, a la gran vela panoràmica i sense obstacles visuals a les grades amb capacitat per a 2.206 espectadors, que s'instal·larà al recinte firal figuerenc. Matabosch va subratllar ahir que l'Elefant d'Or ja es troba entre els cinc més grans festivals internacionals del circ del món i, a Europa, només se situa a darrere del ja clàssic de Montecarlo, que amb les seves 39 edicions és el gran model per al festival figuerenc, que en la seva última edició va rebre 30.412 espectadors i va tenir un 97% d'ocupació a la vela

El festival té un públic tan fidel que, abans de la presentació d'aquesta cinquena edició i sense que es conegués la seva programació –ahir tot just es van fer públiques les set primeres atraccions–, ja s'han venut 10.317 entrades anticipades, que representen un terç de les 30.884 butaques que completen la capacitat del festival, aquesta vegada sense espectacles complementaris a El Jardí, com el del pallasso David Larible, el febrer passat. “Aquest any frenem en la carrera per anar augmentant localitats. Ara apostem per la consolidació, l'excel·lència artística i la comoditat dels espectadors.”

Entre les 22 atraccions internacionals a càrrec de més de 80 artistes que competiran al festival –a les semifinals dels espectacles Blau i Vermell, i a la final de l'espectacle Or– ja s'han avançat dos grans números acrobàtics xinesos, Sheyang Acrobatic Troupe of China (equilibris de cap) i The Qin Warriors de la Wuqiao Art School of China (monocicles), tots dos guardonats amb els Premis d'Or del 15è Festival de Wuqiao a Shijiazhuang, al nord de la Xina, en una regió que, segons Matabosch, és considerada el “bressol de l'acrobàcia”. També arribarà a Figueres des del Canadà el Duo 2-Zen-O, que realitza un número de doble cercle aeri creuat a 12 metres d'alçada, pel qual va rebre el Premi de Plata en el 3r Festival Idol de Moscou. La contorsió amb equilibris del Duo Miracle, (Ucraïna), les cintes aèries dels russos Idols, el Duo Vitalys (Perú) –que practica el ‘mà a mà', per “realitzar proeses sorprenents a través de l'harmonia i la fusió dels cossos”– i les cintes aèries dels també ucraïnesos History Makers completen el primer avançament d'una programació que s'acabarà de perfilar i s'anunciarà abans de final d'any, amb artistes d'arreu del món. “El festival és un reflex del que trobem al carrer: un mosaic de cultures, una torre de Babel. Per a nosaltres, la multiculturalitat és una riquesa i en fem ostentació.”

23% de diners públics

El festival es va presentar ahir en dues rodes de premsa: primer, a la seu de l'entitat organitzadora, la Circus Arts Foundation, a Figueres –amb la presència de l'alcaldessa–, i després, a Girona, al Patronat de Turisme Costa Brava Girona, que completa amb l'Ajuntament de Figueres i la Diputació el 23% d'aportacions públiques al pressupost total del festival.

Matabosch llueix, amb un risc temerari propi del millor acròbata, la seva previsió d'ingressos propis per la taquilla i altres conceptes fluctuants (63%) i un club de mecenatge “en continu creixement” que es preveu que aporti el 14% restant d'un pressupost de 592.000 euros, que els imprevistos d'última hora –molt probables en un festival que gestiona desenes de vols, visats i transports de material intercontinentals– poden fer pujar. La quarta edició es va tancar amb un pressupost final de 670.000 euros. “A diferència del que acostuma a ocórrer en festivals d'aquestes magnituds, la part més important del finançament prové del capital privat”, diu Matabosch, que també reconeix que “gràcies al suport de molts patrocinadors privats i d'algunes administracions, el cost mitjà de les entrades és de 20 euros i així es fa accessible a tothom la cultura de l'excel·lència en el circ”. De fet, es venen entrades a partir de 10 euros, però també hi ha l'opció de viure tota una experiència a la Llotja VIP per 95 euros, que inclou una visita als camerinos, entre altres al·licients.

Comissió de treball per la capitalitat mundial del circ

Mar Vicente

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va dir ahir que quan el 2013 es va aprovar per ple el conveni que regula l'aportació municipal al festival –vigent fins al 2017–, “la voluntat del promotor i del govern d'aquell moment i del d'ara no era només fer el festival, sinó que hi hagi una plaça estable de programació d'espectacles, un museu del circ i una escola d'artistes dins el projecte de la Ciutat del Circ. El festival va lligat al desenvolupament d'aquest projecte a Figueres”.

En aquest sentit, l'alcaldessa va anunciar que s'ha creat una comissió amb l'objectiu de promoure la candidatura de Figueres com a capital mundial del circ, el 2018. Es posarà a treballar el mes que ve i està formada per vuit persones, quatre designades per l'Ajuntament i quatre pel promotor del festival del circ. Aquesta comissió paritària haurà de determinar, entre altres qüestions, on s'ubica el museu i el circ estable a la ciutat. “El promotor vol instal·lar aquest projecte a Figueres, i demana que l'Ajuntament respongui. Nosaltres volem que es tiri endavant”, va dir. Sobre el canvi de nom del festival del circ, Marta Felip assegura que és una qüestió de màrqueting i recorda que ja ha canviat de nom en d'altres ocasions. Per exemple, quan es feia al castell de Sant Ferran, el festival es deia Festival Internacional Castell de Figueres. L'alcaldessa no creu que el canvi de nom tingui res a veure amb una possible marxa del festival a una altra ciutat. “L'Acústica no porta el nom de Figueres però tothom ho vincula amb la ciutat.” Un argument que comparteix Matabosch, que ahir va aclarir que, si volgués deixar Figueres, no hauria triat l'elefant dalinià per representar el festival, però continua demanant més suport municipal a un projecte en el qual creu que no s'ha avançat des del 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia