cultura

Crònica

circ

Error i superació

Un dels grans moments de l'espectacle inaugural del 5è Festival Internacional del Circ Elefant d'Or Ciutat de Figueres va ser fruit de l'error: els armenis Vardanyan Brothers, Andranik i Gevorg presentaven per primera vegada a l'Europa occidental un número que forma part de l'espectacle Cinc continents, que recorre els circs estables de Rússia. Els dos germans, pura fibra en tensió, fan un número de “mà a mà” en què se sostenen l'un sobre l'altre en posicions inversemblants. El moment culminant arriba quan un intenta mantenir l'altre enlairat només a través de dues fines espases que agafen amb les boques. Dijous ho van provar tres vegades infructuosament, però quan ho van aconseguir al quart intent, el públic va esclatar en una gran ovació. Una gran imatge de patiment, superació i repte assolit. Circ en estat pur.

L'error, però, també pot ser fatal: un dels números previstos en aquest espectacle Blau inaugural –que avui es repetirà en tres funcions–, el de la bielorrusa Anastasiya Yeukhimenko, que balla amb el hula hoop a cavall, es va suspendre per una lesió de turmell durant un assaig. Però la impressionant maquinària del circ dirigit i presentat per l'incansable Genís Matabosch –que va reclamar suport al seu projecte de primer museu europeu del circ a Figueres– no es va veure afectada per aquest incident.

Els malabars amb diàbolo dels taiwanesos i molt precisos Diabolo in Soul van obrir una nit en què van predominar els números aeris d'elegància etèria, amb una dona sola (Iuliia Stetsenko, Ucraïna), en versió mixta (Tim & Taisia, Xina i Rússia), de duet masculí (History Makers, Ucraïna) o de grup: la Troupe Victor, també ucraïnesos, amb les seves perxes volants. En aquest apartat va destacar el duet mixt italoespanyol Golden Dream, que va provocar un dels més sonors crits col·lectius d'esglai de la vetllada.

Les contorsions acrobàtiques del Duo Miracle (més Ucraïna, terra de circ) i el pallasso rus Vladimir Deryabkin, que va fer un parell d'entrades –millor la primera, destrossant vaixelles– van actuar també a la primera part, que va acabar amb un número ferm candidat a l'Elefant d'Or del festival: els equilibris de cap de Fan Dance de Sheyang Acrobatic Troupe of China, que van fer aixecar el públic de les seves butaques. Per acabar, una altra multitudinària troupe asiàtica: els mongols Nomuna, amb la seva bàscula i uns salts de rècord Guinness.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia