Cultura

Mor el músic Max Roach

Música

El percussionista i compositor Max Roach, una llegenda del jazz, va morir dijous a Nova York a 83 anys, segons va anunciar un portaveu del segell discogràfic Blue Note. “Ha mort mentre somiava”, va declarar Cem Kurosam, sense donar més detalls. Roach estava malalt des de feia temps.

Fill d’una cantant de gospel, Roach va tocar amb els més grans músics de jazz del segle XX, de Coleman Hawkins a Dizzye Gillespie, de Thelonius Monk a Charlie Parker, de Sonny Rollins a Miles Davis amb qui va enregistrar el mític àlbum Birth of the Cool.

Una altra casa de discos amb la qual Roach va treballar va publicar un comunicat per retre homenatge al gran músic. “Paral·lelament a la seva carrera, Max Roach va ser un defensor apassionat dels drets humans”, afegeix aquest comunicat.

El 1954, el bateria va fundar amb el trompetista Clifford Brown el llegendari quintet que va fer evolucionar el be-bop cap a un nou estil conegut com a hard-bop. La mort accidental del seu company el va afectar molt. Va continuar la seva carrera enregistrant sota el seu nom, però també amb Monk i Rollins. El 1958 es va comprometre activament en la defensa dels drets humans, amb àlbums amb títols tan clars com We Insist: Freedom Now Suite i Newport Rebels.

Casat amb la cantant Abbey Lincoln, va participar activament en política durant els anys 60 al costat de Martin Luther King i Malcolm X. El 1985, va tocar amb Bernard Lubat, Manu Dibango i Salif Keita en un concert per l’alliberament de Nelson Mandela. Però ha estat, sobretot, un dels més grans solistes de la història del jazz.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.