Cultura

El Festival de Cannes obre les portes amb Indiana Jones i Woody Allen com a noms destacats del cartell

Cinema

El Festival de Cannes obre les portes avui i presenta, com sempre, un cartell atapeït i ple de contrastos: Indiana Jones i els germans Dardenne; directors de renom del cinema europeu (Kusturica, Wenders...), nord-americà (Soderbergh, Eastwood, Allen...) i d'arreu del món; els creadors més consagrats del setè art, però també deu debutants entre els 22 que competeixen a la secció oficial; estrelles com Harrison Ford, Penélope Cruz, Scarlett Johansson, Julianne Moore, Bruce Willis, Benicio del Toro...
Cannes encara la 61a edició amb tots els ingredients que l'han convertit en el més glamurós de tots els festivals de cinema, però també en el certamen que ha entronitzat creadors tan allunyats del cinema popular com els germans Dardenne, Abbas Kiarostami i el romanès Cristian Mungiu, que l'any passat va guanyar la Palma d'Or amb 4 mesos, 3 setmanes i 2 dies.

La nova edició s'inaugura amb un film que s'ajusta perfectament a un dels perfils clàssics de pel·lícula de Cannes: Blindness ha sigut dirigida per Fernando Meirelles (Ciutat de Déu) a partir de l'Assaig sobre la ceguesa de José Saramago.

El gran esdeveniment mediàtic serà la presentació d'Indiana Jones i el regne de la calavera de vidre. Diumenge que ve un seguici amb "tots" els responsables del film seran a la Costa Blava: gent que ha canviat la història del cinema, com Steven Spielberg i George Lucas, i estrelles com Harrison Ford i Cate Blanchett, entre d'altres, presidiran una estrena que s'avança quatre dies a l'arribada als cinemes de tot el món, prevista per al 22 de maig.

Potser amb menys relleu mediàtic, però tant o més interessant per al públic català, és la presentació, dissabte, de Vicky Cristina Barcelona, la pel·lícula que Woody Allen va rodar l'estiu passat a Barcelona. El director, Penélope Cruz i Scarlett Johansson assistiran a la première mundial del film.

A la secció oficial competitiva, el cartell no és tan estel·lar, però no hi falten noms de pes. Cannes sempre ha mimat els cineastes nord-americans independents. Fins i tot els ha consagrat, com en el cas de Steven Soderbergh, Palma d'Or el 1989 per Sexe, mentides i cintes de vídeo, i que torna a la competició amb Che, la biografia d'Ernesto Che Guevara, amb Benicio del Toro com a protagonista. També trobem un dels clàssics del cinema dels EUA, Clint Eastwood. A punt de complir 79 anys, hi presenta la cinta d'intriga Changeling, amb Angelina Jolie i John Malkovich.

La nodrida presència nord-americana d'aquesta edició es completa amb James Gray, que torna a comptar amb Joaquin Phoenix i Gwyneth Paltrow a Two lovers, i el quart representant del cinema nord-americà és Synecdoche, New York, el debut en la direcció del guionista Charlie Kaufman.

Amb els EUA, el cinema més representat tradicionalment a Cannes és el francès. Destaquen els belgues Jean-Pierre i Luc Dardenne, dos cops guanyadors de la Palma d'Or, que presenten Le silence de Lorna. Laurent Cantet hi presentarà Entre les murs. També competeixen Arnaud Desplechin i Phillipe Garrel.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.