Cultura

El punt de vista de dues turistes justifica la Barcelona de postal de 'Vicky Cristina Barcelona', segons Woody Allen

El director novaiorquès Woody Allen ha justificat avui a Barcelona la visió de "postal" que es dóna de la capital catalana en la seva última pel·lícula Vicky Cristina Barcelona perquè intentava mostrar "la ciutat que veuen dues turistes nord-americanes".

En l'última presentació del film, justament a la ciutat en la qual es va rodar gran part de la pel·lícula, Allen ha comentat que "aquesta pel·lícula podria haver funcionat en diverses ciutats, a Barcelona, a Venècia, a París, però segurament no hauria tingut el mateix efecte a Londres, ni tampoc a Berlín".

En oferir la perspectiva de les dues turistes, la cinta recrea una ciutat, afegeix Allen, "exagerada i romàntica".

De Javier Bardem, també present en la conferència de premsa, Allen ha dit que treballar amb ell "ha sigut un plaer" i ha recordat que, com altres vegades, "acabo contractant persones de gran talent i al final m'emporto jo els mèrits de tot el que han fet".

Per al director, l'èxit de taquilla és un misteri. "En quaranta anys de pel·lícules algunes han funcionat i altres menys, i no sempre corresponia a les meves expectatives", ha explicat. Ha apuntat que "sembla que Vicky Cristina Barcelona agrada a la gent, encara que potser no per mèrits propis, sinó per sort".

Allen rebutja que es pugui parlar d'una "fórmula Woody Allen", d'un segell característic i, de fet, considera que "cada projecte és diferent de l'altre: Match Point, Todos dicen I love you, i Zelig són totes diferents".

En relació al fet que una de les turistes faci la seva tesi doctoral sobre la identitat catalana, el cineasta ha argumentat que "la diferència (entre la cultura catalana i espanyola) és coneguda pels no espanyols i vaig elegir que un dels meus personatges estudiés la identitat catalana com la presentació d'un tema intel·lectual".

Javier Bardem, que fins i tot s'ha atrevit amb alguna frase en català i que ha atès les preguntes que li feien en aquesta llengua, ha confessat que amb motiu de la gravació ha visitat llocs meravellosos de Barcelona que no coneixia, "i això és una de les coses que t'ofereixen els rodatges".

Ha declarat que quan roda simplement se sent actor, "sigui a Barcelona o a Nou Mèxic, i amb la mateixa il·lusió" i ha assegurat que no ha sentit res especial per rodar a Barcelona.

"Un pertany a la seva gent i la seva pàtria està dins. Pertànyer a un lloc empobreix la grandesa de les persones i així anem", ha dit l'actor.

Per Bardem, Vicky Cristina Barcelona té "un guió brillant, que et deixa un pòsit de reflexió, i Barcelona és un meravellós escenari perquè aquestes persones pateixin, sentin i celebrin totes les seves emocions".

Ha revelat que la seva primera escena va ser la que més li va costar, quan s'acosta a la taula de les dues turistes a les quals fa proposicions sexuals sense embuts.

"El senyor Allen em va ajudar i va dirigir molt bé en aquesta escena, però va costar molt ja que es tractava de pronunciar moltes frases en anglès, unes sis pàgines de guió, i que a més fos creïble".

Al final, va aconseguir superar el repte, perquè, ha assenyalat, "tens la sort de comptar amb aquests diamants que escriu Allen que faciliten la interpretació".

Tant Allen com el productor Jaume Roures han negat que l'absència d'Scarlett Johansson a Espanya es degui a gelosia professional amb Penélope Cruz, i el mateix director ha recordat que "les dues actrius van estar fent la promoció de la pel·lícula als Estats Units".

Sobre la futura segona pel·lícula coproduïda amb Mediapro, Allen ha informat que "encara no l'he escrit", i ha revelat que "es rodarà l'estiu que ve, en els mesos de juny, juliol, agost, encara que no sé on, doncs m'agradaria als EUA, a París i també a Espanya".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.