Economia

L'Argentina prohibeix exportar combustibles líquids a Repsol-YPF i a la resta de petrolieres

El govern argentí ha anunciat la seva intenció de prohibir a Repsol-YPF i a la resta de petrolieres al país l'exportació de combustibles líquids, gasolina i gasoil, i ha ordenat que els preus d'aquests productes tornin al seu cost del passat 31 d'octubre.

Així, i pel temps que decideixi l'executiu, la venda del petroli refinat a l'exterior no es podrà fer, per la qual cosa el combustible es destinaria així al mercat intern, que té un dèficit d'aquests productes i un augment considerable de preus, segons han denunciat funcionaris de diferents províncies i expenedors, ha explicat l'agència de notícies argentina Telam.

Aquesta decisió respon a la necessitat de mesures en contra de les fortes pujades dels preus en assortidor en les últimes setmanes. La secretaria de Comerç Interior, que dirigeix Guillermo Moreno, s'ha basat en la llei de proveïment com a eina per tancar les fronteres dels combustibles líquids, amb l'argument que les petrolieres privilegien l'exportació i no estan satisfent degudament la demanda local.
"Hi ha molts problemes a l'interior", han argumentat fonts pròximes al funcionari, citades pel diari argentí La Nación. Així i tot, l'Estat deixarà de rebre ingressos per les retencions a les exportacions que les petrolieres no podran fer i les empreses deixaran de percebre els ingressos, cada vegada menors, que tenien per les seves vendes a l'exterior.

Per la seva banda, les estacions de servei tindran més combustibles per vendre, però a preu més baix; per tant, caurà la rendibilitat, que anava a l'alça juntament amb els preus dels combustibles, i els consumidors tornaran a accedir a aquests productes a un preu més barat.

Reunió amb les petrolieres
Moreno es va reunir ahir amb Repsol-YPF i la resta de petroliers i "allà els va anticipar que la decisió estava presa, que fins que no estigués normalitzat el mercat intern no s'estendria cap autorització per a l'exportació de combustibles líquids", ha confiat una font anònima.

Actualment, perquè les petrolieres puguin exportar han de demanar permís a la secretaria d'Energia. "D'ara endavant no hi haurà més permisos per vendre a l'exterior fins que el mercat intern estigui totalment normalitzat", ha assegurat la font. "No hi ha cap resolució. No es donaran permisos, i res més". La novetat ha estat ben rebuda pels propietaris d'estacions de servei, que ara tindran, se suposa, tot el combustible que necessitin.

Reacció de les petrolieres
A les petrolieres, en canvi, s'ha reaccionat amb cautela. "Estem analitzant la mesura", ha estat el comentari més escoltat entre els directius, citats per 'La Nación'. Les petrolieres tenien en l'exportació de productes refinats un nínxol de negocis en un mercat devastat per les contínues regulacions.

Entre els analistes del sector energètic hi ha crítiques a la mesura. "El consum intern està desbocat. Puja a raó d'un 20% anual i amb els preus més baixos serà encara pitjor", ha assegurat un consultor, mentre que un altre va dictaminar que "hi haurà un problema en la venda majorista de petroli, ja que n'accentuarà la reducció d'ingressos dels refinadors i aquests buscaran traslladar-los als productors".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.