Economia

Botín promet un benefici rècord de més de 8.000 milions

La junta del 23 de juny és la primera en què la família Botín ja no és el primer accionista del grup bancari espanyol

Coincidint amb el 150 aniversari del banc, el president del Santander, Emilio Botín, ha regalat les orelles dels accionistes amb l’anunci d’un nou benefici rècord. La promesa per a aquest exercici és superar els 8.000 milions d’euros de guanys ordinaris, és a dir, un 21% més que l’any passat i sense comptar amb les plusvàlues de l’anunciada venda de tots els immobles. Si tenim en compte els beneficis per la venda dels edificis i d’altres participacions financeres i industrials, el resultat del Santander superarà els 10.000 milions d’euros.

En la junta d’accionistes de l’entitat celebrada a Santander, Botín ha explicat amb detall les bondats de la multimilionària factura que pagarà, junt amb el britànic Royal Bank of Scotland i el belga Fortis, per comprar l’ABN. L’objectiu del consorci és adquirir el banc holandès entre tots tres per després trossejar-lo i repartir-se el pastís. El Santander es quedarà amb l’Antonveneta, setè banc d’Itàlia, i el brasiler Banco Real, que fusionat amb Banespa el situarà com a tercer banc del Brasil.

Rendibilitzar la compra
“Superarà el cost de capital en un termini màxim de tres anys”, ha promès el banquer càntabre. És a dir, Botín preveu rendibilitzar els 20.000 milions d’euros que desemborsarà per la compra de l’ABN Amro en només tres anys.

L’entitat aprovarà una ampliació de capital amb dret de subscripció preferent pels accionistes de 4.000 milions i una emissió de bons convertibles per 5.000 milions d’euros més el proper 27 de juliol en una junta extraordinària. La resta de recursos vindrà de la venda de tots els immobles de l’entitat –excepte la seu fundacional al passeig Pereda de la capital càntabra– per anar a lloguer i de participacions empresarials, com la de la petroliera Cepsa, on el Santander controla un 30,6% del capital.

La junta del 23 de juny, la primera en què la família Botín (2,5%) ja no és el primer accionista per la irrupció del fons d’inversió Capital Group (3%), ha aprovat el nomenament de l’exministra del PP Isabel Tocino com a consellera del banc. Es tracta de la segona dona que s’enfila al consell d’administració junt amb Ana Patricia Botín, presidenta de Banesto i filla d’Emilio Botín.

Entre els accionistes, només el tradicional sector díscol de Rafael Pérez Escolar, exconseller condemnat pel cas Banesto, ha protestat i ha arribat a titllar el conseller delegat, Alfredo Sáenz, de “Corleone”. Botín no ha dubtat a retirar la paraula a accionistes crítics, després d’advertir que no toleraria desqualificacions personals. Finalment, per celebrar el 150 aniversari, cada un dels 130.000 treballadors de l’entitat financera rebrà 100 accions, valorades en uns 1.367 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les podria multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA