Economia

El Banc Central Europeu prioritza la lluita contra la inflació i allunya la possibilitat de retallar el tipus d'interès

El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, ha admès avui que hi ha un alt grau d'incertesa sobre les perspectives de creixement econòmic a l'eurozona a causa de les turbulències financeres, però ha insistit que persisteixen els "riscos a l'alça" per a l'estabilitat de preus i ha deixat clar que la prioritat del BCE segueix sent ancorar les expectatives d'inflació, de manera que allunya la possibilitat d'una retallada immediata en els tipus d'interès.

En una compareixença davant del Parlament Europeu, Trichet ha atribuït el repunt de la inflació a l'encariment de l'energia i els aliments i ha vaticinat que, en el conjunt de la zona euro, es mantindrà per sobre del 2% durant la major part d'aquest 2008.
El president del BCE ha considerat fonamental evitar els efectes de l'anomenada "segona ronda" de la inflació i ha alertat, en concret, davant d'increments salarials excessius.

Trichet ha assegurat que el BCE continuarà vigilant amb molta atenció l'evolució dels preus, per garantir-hi l'estabilitat a mig termini, en compliment de la responsabilitat que li assignen els tractats comunitaris.

En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que l'actual nivell dels tipus d'interès de l'eurozona –que el passat dia 6 el Banc va decidir mantenir al 4%– és l'adient per aconseguir aquesta estabilitat de preus a mig termini.

Més regulació
En referència a la situació econòmica i financera, Trichet ha incidit en la solidesa dels fonaments de l'economia de l'eurozona, encara que ha reconegut que la incertesa continua sent molt elevada, i ha reclamat a les entitats financeres que informen sobre la seva exposició als actius afectats per la crisi.

Quant a les turbulències financeres, ha recalcat que "la correcció als mercats continua" i ha considerat que, probablement, encara "no hem deixat el pitjor enrere".

En aquest àmbit, ha insistit que és fonamental augmentar la transparència en el funcionament dels mercats i millorar la supervisió.
Trichet s'ha mostrat, en principi, partidari de l'autoregulació, encara que ha precisat que si els participants en el mercat financer no són capaços de dotar-se de codis de conducta adients, serà necessari introduir més regulació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA