Economia

Brussel·les admet que la zona euro ja ha començat a patir els efectes de la recessió

Crisis econòmica

La crisi ja és aquí. La Comissió Europea va disparar ahir totes les alarmes admetent, per primer cop, que l'economia de la zona euro ja està començant a patir els efectes de la crisi financera, de la desacceleració dels Estats Units i de l'escalada de preus del petroli i les primeres matèries.
Això obligarà Brussel·les a reconèixer que la seva previsió de creixement de l'1,8% per al 2008 és massa optimista i la tornarà a rebaixar unes dècimes més, situant-la entre l'1,5% i l'1,75%.

"Els fonaments econòmics són sòlids, però, tot i això, la zona euro comença a veure's afectada", va reconèixer el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Joaquín Almunia, que el 28 d'abril farà pública la nova previsió de creixement per als quinze Estats que comparteixen la moneda única.

Almunia ja va haver de revisar els seus càlculs aquest febrer passat, retallant en quatre dècimes l'estimació de creixement econòmic que havia fet, del 2,2% inicial a l'1,8% que ara haurà de tornar a rebaixar. I és que l'economia europea encara "segueix enfrontant-se a dificultats considerables, principalment a la incertesa sobre la durada i el cost final de la crisi financera, al debilitament de l'economia nord-americana i a l'augment dels preus de les primeres matèries", va alertar el socialista espanyol en el seu informe trimestral sobre la zona euro, fet públic ahir.

Bona notícia
L'única bona notícia és que "el fort creixement dels mercats emergents" podria amortir el cop i, així, la zona euro "resistiria" aquesta "degradació" del clima econòmic. Almunia va celebrar "l'esperançador" augment sostingut de les inversions, que pot compensar la desacceleració provocada pel debilitament del consum privat a conseqüència de l'encariment de preus: l'IPC de la zona euro va tocar sostre aquest febrer, amb un 3,3% interanual que fulmina tots els rècords des que el 1997 es va començar a controlar la inflació comunitària.

En aquest moment Brussel·les es limita a reconèixer que l'activitat a la zona euro s'ha moderat, però no pot quantificar en el seu informe fins a quin punt les turbulències financeres han afectat l'economia real: no només el daltabaix borsari colpeja Europa, també la fortalesa de l'euro, que fa menys competitives les exportacions, el petroli trencant la barrera dels cent dòlars i la crisi hipotecària, que ha creuat l'Atlàntic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.