Economia

Aliens a la crisi

Finances

La banca espanyola és una nau que manté un rumb invariable tant si transita per autopistes de bonança com de crisi. Totalment aliè a les turbulències, el Santander, primer banc de l'Estat, va obtenir el 2007 un nou benefici rècord de 9.060 milions d'euros, un 20% més que l'any anterior.

El president de l'entitat, Emilio Botín, garanteix que no veu cap escenari que pugui alterar aquest rumb i es va espolsar amb vehemència qualsevol sospita de contaminació per les hipoteques subprime o d'alt risc. "No tenim cap d'aquestes coses rares en aquesta casa ni les entenem", va confessar.

El Santander és l'últim a presentar els resultats dels cinc grans del sector, que van guanyar conjuntament 21.795 milions, i confirma l'excepcional solidesa de la banca espanyola davant una crisi que està obligant els seus competidors a revisar balanços i revelar pèrdues milionàries.

Botín exigeix als rivals total transparència perquè el mercat pugui separar els bancs sans dels contaminats per les subprime i frenar un "alarmisme injustificat".

Un 25% més de morositat
Descomptant les plusvàlues per la venda d'edificis i de l'italià Antonveneta, el Santander va guanyar 8.111 milions, un 23% més. L'únic ensurt és la morositat, que creix un 25% i passa de 0,82% a 0,95%. Botín, però, la troba baixa i preveu més augments però "no brutals".

La davallada de tots els bancs en borsa els ha deixat més barats, però Botín serà a partir d'ara "més estricte que mai" a l'hora de comprar, després de l'operació d'ABN. "Hauran de ser autèntiques gangues", va avisar precisant que la preferència és Mèxic i que Àsia és "al radar". No vol Société Générale ni elevar el 25% que té al Sovereign.

Tot i la crisi de liquiditat, el Santander està en una situació "folgada" i no talla cap aixeta als crèdits, que creixeran menys però encara per sobre del 10%. "Igual que General Motors vol vendre més cotxes, nosaltres desitgem donar més crèdits a clients, empreses i pimes", assegura Botín.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.