Economia

Criteria guanya 1.726 milions, un 20% menys

Finances

Criteria va obtenir l'any passat un benefici net atribuït al grup de 1.726 milions d'euros, fet que suposa un descens del 20% respecte a l'exercici anterior.

La companyia atribueix aquesta caiguda del benefici net a la menor quantia de les desinversions fetes l'any passat respecte a l'exercici del 2006.
A més, la corporació que integra les participacions empresarials de La Caixa ha informat que la sortida a borsa, que va tenir lloc el passat 10 d'octubre, es va produir "en un entorn econòmic i financer especialment delicat" i "volàtil", marcat per una irregularitat "imperant".

Així doncs, la disminució del resultat atribuït al grup respon a la diferència entre els beneficis extraordinaris nets, que el 2007 es van situar en 546 milions d'euros, després de les desinversions en companyies com Suez, Atlantia, Caprabo i Occidental Hoteles, i els 1.260 milions obtinguts el 2006 després de vendre participacions de Banc Sabadell, Colonial i Endesa, entre d'altres societats.

El resultat net recurrent va ascendir un 31%, fins arribar els 1.180 milions d'euros, segons detalla Criteria en el comunicat remès avui a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El benefici net individual va pujar un 26% el 2007 i es va situar en 2.316 milions d'euros gràcies a la consecució d'uns ingressos per dividends de les seves participades de 599 milions (un 4% més) i d'un resultat extraordinari net de 1.696 milions d'euros, fet que suposa una alça del 43% respecte a l'exercici anterior.

Canvis en les participades
Els canvis més significatius esdevinguts en la cartera de participades després de la sortida a borsa van ser la compra a Fortis del paquet que controlava a la companyia d'assegurances CaiFor per 950 milions d'euros, la compra del 8,89% del Bank of East Asia per 628 milions, i la culminació de l'opa sobre Aigües de Barcelona (Agbar) per 852 milions, que en aquest últim cas va finalitzar al mes de gener passat.

Aquestes tres operacions van suposar una inversió global de 2.430 milions d'euros, concentrades pràcticament en l'últim trimestre del 2007.

Respecte a les desinversions, sobretot a Caprabo i Occidental Hoteles, Criteria va ingressar més de 450 milions d'euros i va aconseguir unes plusvàlues consolidades brutes de l'ordre dels 140 milions d'euros.

L'endeutament, entès com la relació entre el valor dels actius bruts i el deute net, es va reduir l'any passat fins a situar-se a l'entorn del 5% a 31 de desembre del 2007.

Dividend per als accionistes
Criteria pretén destinar a dividend per als seus accionistes prop del 90% dels resultats nets recurrents individuals i s'ha fixat com a principals objectius per al 2008 dur a terme una o dues inversions per valor d'entre 500 i 2.000 milions d'euros cadascuna.

D'aquesta manera aspira a obtenir en el present exercici uns ingressos per dividends de les seves participades de 851 milions d'euros, cosa que suposaria un increment del 42% respecte als 599 milions del 2007, i un resultat recurrent net després d'impostos i despeses financeres de 785 milions d'euros, un 26% més que els 621 milions de l'any passat.

El grup presidit per Ricard Fornesa controla la totalitat de les participacions de La Caixa –primera caixa d'estalvis de l'Estat–, amb paquets rellevants a Repsol, Gas Natural, Telefónica, Abertis i Agbar, entre d'altres empreses.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.