Economia

L'IPC harmonitzat continua el seu ascens imparable i se situa al juny en el 5,1%

Economia

La inflació harmonitzada interanual de l'Estat espanyol ha continuat al mes de juny amb el seu ascens imparable, com a conseqüència de l'augment del preu del cru i els aliments, i ha pujat quatre dècimes, fins al 5,1%, la taxa més alta des del gener del 1995, quan es va començar a controlar aquesta taxa.

L'índex de preus del consum (IPC) harmonitzat ha situat la seva taxa anual en el 5,1 per cent al mes de juny, quatre dècimes més que al maig, segons l'indicador avançat elaborat per l'Institut Nacional d'Estadística.

Amb aquesta dada es traspassa per primer cop la barrera del 5%, després de set mesos consecutius situant-se entre el 4,1 i el 4,7%. Fa un any, l'IPC harmonitzat estava en el 2,5%, pràcticament la meitat de la taxa actual.

Tot i ser un indicador orientatiu l'IPC harmonitzat no acostuma a variar gaire de la taxa de l'IPC general que, impulsada pel preu del cru i d'alguns aliments, durant el mes de maig es va enfilar fins al 4,6%, el seu nivell més elevat en tretze anys.

Si el dia 11 de juliol, dia en què l'INE farà públiques les dades definitives del juny, la taxa anual de l'IPC presenta la mateixa xifra que l'harmonitzat (5,1%), la inflació marcarà també el seu pitjor registre en 13 anys. El juny del 2007 l'IPC anual es va situar en el 2,4%.

L'objectiu general de la inflació prevista pel Banc Central Europeu (BCE) per als països de la zona euro el 2008 es manté en el 2 per cent, una xifra que l'executiu espanyol fa temps que considera inassumible. El ministeri d'Economia ha començat a parlar de taxes pròximes al 3%, tot i que recentment, el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, parlava de tancar l'any amb una inflació pròxima al 4%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.