Economia

Europa, el Japó i els Estats Units, en recessió el 2009

Europa, el Japó i els Estats Units estaran en recessió l'any que ve. Si més no, així ho preveu l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i així ho ha anunciat avui, després de revisar a la baixa les perspectives de creixement per als seus països membres.

De manera paral·lela, calcula que l'atur pujarà de manera continuada tant a Europa com als Estats Units fins al 2010, amb una taxa mitjana d'un 9%, i que la inflació anirà a la baixa, en un context d'incertesa econòmica global. Per a Espanya, augura un descens d'un 60% dels permisos per a la construcció i la més forta caiguda de preus al sector de l'habitatge per darrere del crac irlandès i nord-americà.

En concret, segons les dades difoses per l'OCDE, el producte interior brut caurà un 0,9% als Estats Units, un 0,5% a la zona euro i un 0,1% al Japó, una recessió que es corregirà lentament durant el 2010 per arribar de nou als nivells d'aquest any.

De fet, s'ha acabat de fer públic que el PIB alemany ja ha retrocedit per segon trimestre consecutiu. Segons els economistes, es pot parlar tècnicament de recessió quan s'arriba a aquest punt.

Descens de les exportacions
El PIB alemany ha caigut un 0,5% en el tercer trimestre del 2008 respecte al segon, quan va baixar un 0,4%. En aquest cas, la baixada del PIB alemany ha tingut la seva causa en el descens de les exportacions i la reducció de la demanda interna.

Malgrat tot, els experts han detectat alguns impulsos positius rellevants, com un lleuger ascens del consum públic i privat, mentre que les empreses ho han aprofitat per emmagatzemar matèries primeres i material.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.