Economia

Primer retrocés de l'economia espanyola en 15 anys

S'ha confirmat. L'economia espanyola ha registrat un descens del 0,2% en el tercer trimestre de l'any, percentatge que suposa el seu primer retrocés en 15 anys. No obstant això, tècnicament, Espanya encara no està en recessió, ja que s'utilitza aquest terme quan el creixement és negatiu dos trimestres seguits, i aquest seria el primer.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha detallat que el creixement interanual de l'economia fins al setembre va ser només del 0,9%, la meitat del registrat en el segon trimestre de l'any.

Aquestes dades coincideixen amb les estimacions fetes pel Banc d'Espanya en el seu últim butlletí (publicat el 31 d'octubre), on s'indica que aquesta davallada no només es deu a la important moderació de la demanda interna, sinó també per la persistència de la inestabilitat en els mercats financers.

En aquest context, Espanya podria sumar-se en uns mesos a la llista de països que estan entrant en recessió. De moment, l'economia espanyola, que ja suma sis trimestres consecutius desaccelerant-se, ha registrat un trimestre de creixement negatiu.

L'economia espanyola no queia per sota del 0% en un trimestre des del 1993, quan va decréixer un 0,3%. En canvi, el mateix trimestre del 2007, el PIB va experimentar un creixement del 0,6%.

Pel que fa al creixement interanual de l'economia entre juliol i setembre, va ser només d'un 0,9%, la meitat que el trimestre precedent, quan era de l'1,8%, i 2,7 punts menys que en el mateix trimestre del 2007, quan el PIB va avançar un 3,6%.

Segons l'organisme estadístic, que dimecres desglossarà totes aquestes dades, la moderació en el ritme d'avanç interanual del PIB és atribuïble a una menor contribució de la demanda nacional però compensada parcialment pel sector exterior, que aquest trimestre va realitzar una aportació positiva al creixement agregat.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.