Economia

L'FMI retalla dràsticament les perspectives de creixement econòmic a tot el món

Crisi econòmica

El Fons Monetari Internacional (FMI), ha retallat de forma dràstica els seus pronòstics econòmics a nivell mundial a causa de l'actual crisi financera, que portarà els països avançats a la recessió o a episodis de creixement mínim. Olivier Blanchard, economista en cap de l'FMI, ha estat molt clar respecte a això: "Afrontem temps difícils, amb un creixement zero als països avançats i un creixement mundial baix".

Després de quatre anys amb un creixement a escala mundial del 5 per cent de mitjana, l'FMI pronostica un creixement del 3,9% per a aquest any i un del 3% per al 2009. Aquestes noves xifres suposen una rebaixa de les anticipades al mes de juliol, que ja pronosticaven una recessió en el creixement amb un 4,1 pel 2008 i un 3,9 pel 2009.

Segons Blanchard, la nova situació portarà a una revisió de la definició de recessió global, tota vegada que fins ara l'FMI considerava un creixement mundial del 3% com a "equivalent" a la recessió. El debat semàntic, en tot cas, no oculta que el futur immediat serà difícil "especialment per als països desenvolupats". En aquest sentit, el cap econòmic de l'FMI ha demanat especialment als països europeus que adoptin "plans coherents" contra la crisi. L'FMI considera que les economies d'Espanya, Itàlia i el Regne Unit s'encongiran el proper any, mentre que a la resta de països de la zona euro el creixement previst rondarà el 0,1%. Als Estats Units, el creixement previst per al 2009 és del 0,2%.

Pel que fa als països emergents, els menys perjudicats pel moment per la crisi, es preveu un creixement del 6,9% el 2008 i del 6,1% el 2009, de tal manera que també notaran el efectes de la mala situació econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.