Economia

La UE anuncia un acord amb Rússia i Ucraïna per garantir el gas al territori comunitari

Energia

La Unió Europea (UE) ha assolit un acord amb Rússia i Ucraïna per enviar-hi monitors i controlar el subministrament de gas natural cap a territori comunitari, segons ha anunciat avui el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.

Els detalls concrets s'acordaran demà a Brussel·les en reunions que el comissari europeu d'Energia, Andris Piebalgs, mantindrà amb responsables del consorci gasístic rus Gazprom i amb Ucraïna. Barroso ha concretat que l'enviament d'aquesta comissió de control no garanteix que les converses entre Rússia i Ucraïna tinguin èxit i ha dit que si el subministrament no es recupera "de forma immediata i fluïda" la UE celebrarà dilluns una reunió extraordinària de Ministres d'Energia.

A més, Barroso ha exigit que el subministrament de gas "es reprengui immediatament", i ha assegurat que en cas contrari pot suposar un problema de credibilitat per a Rússia. Si el subministrament no es reprèn de forma completa la UE haurà de començar a considerar que el transport de gas natural rus a través d'Ucraïna "no és fiable", ha assenyalat Barroso en una conferència de premsa juntament amb el primer ministre txec, Mirek Topolanek.

Sense gas
I és que el gegant energètic rus Gazprom ha suspès avui totalment el subministrament de gas cap a Europa a través d'Ucraïna per la guerra comercial que l'enfronta a l'ucrainiana Naftogaz, tal i com ha manat Putin. En plena onada de fred, fins a 11 estats de la Unió Europea ja s'han quedat sense gas rus o pateixen retallades gairebé totals del subministrament: Romania, Bulgària, la República Txeca, Eslovàquia, Grècia, Eslovènia, Polònia, Àustria, Alemanya, França i Itàlia.

Gazprom va tallar el gas a Ucraïna l'1 de gener després de no arribar a un acord amb Naftogaz sobre el preu a pagar l'any 2009 i sobre la tarifa de trànsit pel territori ucrainià del gas que Moscou subministra a la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.