Política

Kíev vaticina talls de gas per als europeus

L’actual conflicte pel subministrament de gas entre Rússia i Ucraïna pot tenir conseqüències directes en el proveïment als països de la Unió Europea. Així ho va advertir ahir la presidència ucraïnesa, que va alertar que el tall de gas rus al país afectarà seriosament d’aquí a dues setmanes el subministrament de combustible a la resta del continent.

Les companyies gasístiques russa Gazprom i ucraïnesa Naftogas tenen deu dies per arribar a un acord sobre el preu del gas per a Ucraïna i la tarifa de trànsit per a Rússia. El representant del president ucraïnès per a afers energètics, Bogdan Sokolovski, va explicar ahir que Naftogaz transporta diàriament 283 milions de metres cúbics de gas rus i que en fa servir 21 milions més per a “necessitats tecnològiques”, per mantenir el funcionament del seu sistema de gasoductes.

“Si Rússia no envia més gas natural a Ucraïna hi pot haver problemes tecnològics que poden comportar la interrupció del subministrament”, va assegurar Sokolovski.

La presidència txeca de la UE mantenia ahir la tranquil·litat amb què ha actuat davant el conflicte des del començament del seu mandat, l’1 de gener. Malgrat l’alerta ucraïnesa, Praga va afirmar ahir que no hi ha cap motiu per inquietar-se.

“No hi ha motius per sentir-se en perill perquè els lliuraments de gas es faran properament i tenim existències. Estem tranquils i no hi haurà problemes”, va declarar ahir el viceprimer ministre d’Afers Europeus de Txèquia, Alexander Vondra. El govern txec va anunciar ahir que la setmana que ve enviarà a Kíev una missió d’experts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.