Economia

Gazprom amenaça amb tallar el subministrament de gas a Ucraïna si no paga el seu deute en les pròximes hores

Energia

El president de Gazprom, Alexéi Miller, ha advertit aquest dimarts que el consorci gasista rus tallarà el subministrament de gas a Ucraïna si aquesta no paga els seus deutes abans que acabi l'any.

"Estem parlant d'hores", ha dit Miller en declaracions al canal de televisió Vesti, en referència al termini que té el país veí per cancel·lar els seus deutes amb Gazprom, que segons el grup energètic pugen, incloses les multes, a 2.118 milions de dòlars.

Cal tenir en compte que el 80% del gas que Rússia exporta a Europa passa per territori ucraïnès. I malgrat la situació, tots dos països han assegurat que volen evitar repetir una "guerra del gas" com la del gener del 2006, quan el tall de subministraments a Ucraïna per part de Gazprom va afectar les exportacions als països de la Unió Europea.

Així doncs, Miller ha precisat que si a finals d'aquest dimecres Ucraïna no ha pagat el seu deute, Gazprom no tindrà bases per seguir subministrant-li gas.

Anteriorment, el consorci rus havia alertat a la gasista estatal d'Ucraïna Naftogaz que si no hi ha acord sobre el pagament del deute, el preu del gas rus per a Ucraïna a partir de l'any nou pujaria més del doble, fins als 418 dòlars per cada 1.000 metres cúbics.

L'octubre passat, Moscou i Kíev havien arribat a un acord segons el qual Rússia no començaria a cobrar el gas a Ucraïna a preus de mercat europeu fins a l'any 2011, i li mantindria durant els dos pròxims anys un preu preferencial, que actualment és de 179,4 dòlars per cada 1.000 metres cúbics de carburant.

El vicepresident de Gazprom, Alexandr Medviédiev, ha declarat que el consorci rus proposa "contínuament diversos esquemes de pagament, tenint en compte les dificultats econòmiques d'Ucraïna", però no observa en Naftogaz el mateix desig de trobar una solució.

 

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.