Economia

Brussel·les creu que l'atur pujarà fins al 20,5% a Espanya, el doble que a la resta de la UE

La recuperació econòmica arribarà a l'Estat espanyol un any més tard que a la resta de la Unió Europea i la zona euro

Només unes hores més tard que la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, anunciés que "segurament" en pocs mesos començarà a reduir-se l'atur a l'Estat espanyol, la Comissió Europea ha difós un informe que indica exactament el contrari.

De fet, no només no es reduirà, sinó que doblarà la taxa d'atur del conjunt de la Unió Europea.

Brussel·les calcula que l'atur a l'Estat tancarà l'any 2009 en un 17,9% i continuarà creixent fins un 20% i un 20,5% l'any que ve i el següent, doblant la mitjana comunitària, pel lent ajustament del sector de la construcció.

La mitjana d'atur de la zona euro el 2011 serà del 10,9%, i dels 27 països de la Unió Europea, el 10,2%. Segons l'informe, no hi haurà cap altre Estat de la UE amb un atur tan elevat.

A més, i sempre segons les previsions de la comissió, l'economia espanyola no tornarà a créixer fins al 2011, un any més tard que la resta de la Unió Europea i la zona euro.

I dit això, la Comissió Europea ha volgut alertar també l'Estat espanyol que apujar l'IVA i retallar les mesures d'incentiu fiscal pot empitjorar la situació del consum privat i agreujar la sortida de la crisi.

Els càlculs de Brussel·les auguren que l'economia estatal es contraurà un 3,7% aquest 2009, caurà encara un 0,8% més el 2010 i no tornarà a una "moderada recuperació" d'un 1% del PIB fins al 2011.

Per contra, la resta de països de la zona euro creixeran un 0,7%, i mentre la recuperació d'Espanya el 2011 se situarà en l'1%, la del conjunt de la Unió Europea s'enfilarà ja fins a l'1,6%.

Així, doncs, els nous pronòstics de la CE, doncs, confirmen que l'economia de la Unió Europea començarà a sortir gradualment de la crisi la segona meitat d'aquest any.

El comissari europeu d'Afers Econòmics, Joaquín Almunia, ha explicat, però, que tot i que la situació econòmica a la UE "està millorant", l'ambient segueix sent "molt incert", de manera que no es poden "donar per establertes" les dades positives de les previsions presentades i que cal mantenir els plans de recuperació durant el 2010 per garantir el futur de les economies europees.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els contractistes d’obres lamenten que la construcció continuï perdent pes a l’economia catalana

barcelona
HABITATGE

Més de mil euros de lloguer per un pis a dotze pobles del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Els esports nàutics atrauen més turisme estranger a Barcelona

Barcelona

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

Santa Perpetua de Mogoda
Carmen Sánchez
Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

Barcelona

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Barcelona
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona