Economia

"He d'estar preparada per collir tomàquets"

Entrevista a Carme Mur, presidenta executiva de Manpower a l'Estat

Les ETT no viuen el seu millor moment a causa de la caiguda de l'ocupació. La presidenta executiva de Manpower a l'Estat, Carme Mur, ho explica, així com el paper de les ETT en la lluita contra l'atur. Gràcies a una trajectòria de més de 30 anys amb responsabilitats en l'empresa privada, Mur ha rebut nombrosos reconeixements, com la Medalla al Treball President Macià i l'IWEC, que atorguen les cambres de comerç de Barcelona, Nova York i Nova Delhi a dones emprenedores.

Com afecta la crisi les ETT?
Ens afecta com a tothom, però nosaltres ho hem vist venir abans que d'altres sectors. A l'últim trimestre del 2007 ja vam veure baixar la demanda. On més ens afecta és en l'àrea de treball temporal, i l'oferta de llocs de treball ha baixat entre un 35% i un 40%, però Manpower no és només treball temporal, també és formació, és externalització de serveis, és selecció de personal per a comandaments intermedis i directius, etc.

L'oferta baixa però a les oficines deveu rebre més gent. Com es gestiona aquesta situació?
El que estem fent és assessorar les persones per ajudar-les en la seva ocupabilitat. Hi ha un problema d'atur, però també que a la gent li manca ocupabilitat. En aquests moments, el més important és fer l'acompanyament.

I com us afecta això els comptes?
Se n'estan ressentint, han baixat els ingressos, però a l'estiu hi ha hagut una revifada conseqüència de l'estacionalitat i sectors com el turisme ens han fet millorar la situació.

L'atur torna a pujar amb força. ¿No hi ha cap sector amb bona salut?
N'hi ha que en tenen més que d'altres, com l'alimentació, les marques blanques, la indústria farmacèutica, les energies renovables, etc., que estan tirant més.

¿Cal un canvi de xip cap a la mobilitat, tant geogràfica com funcional?
Jo sempre dic que he d'estar preparada per anar a collir tomàquets, perquè no sé què m'oferirà el futur. Hi ha països com els Estats Units on algú es queda sense feina i se'n va d'una punta a l'altra del país, mentre aquí una persona que viu a Badalona li costa anar a Sabadell.

Què podeu aportar les ETT per lluitar contra l'atur?
Som experts en la intermediació, els que sabem més de seleccionar una persona, de motivar-la, d'acompanyar-la, d'identificar potencials que té i potser no sap, i fer-li aflorar i que li permeti fer altres coses.

¿No seria bo que col·laboréssiu amb els serveis públics d'ocupació?
Seria molt positiu. No es tracta de substituir els serveis públics d'ocupació, perquè tenen la seva raó de ser i ho fan bé, però podem ser un complement.

Però hi esteu vetats.
Estem vetats en la construcció i sectors de risc, en l'administració pública i com a empreses de col·locació. Això s'anirà resolent amb el temps. Per què no hem de poder treballar en aquests sectors?

Reforma laboral ara: sí o no?
Hauria de ser una prioritat. Quan l'ocupació està com està, segurament és el moment per fer reformes.

I què li semblaria retardar l'edat de jubilació?
La jubilació és un dret, no una obligació, i l'individu ha d'escollir. Una altra cosa és que les empreses pactin prejubilacions. Nosaltres vam fer un estudi i vam veure que s'estava perdent el talent de persones que podrien aportar més durant molts anys.

Ha rebut molts premis per la seva trajectòria professional. Ha estat més dur el camí pel fet de ser dona?
Crec que no he tingut ni cap prebenda ni cap obstacle per ser dona. Sempre m'he comportat com una persona professional i no m'he cansat mai de treballar.

Però les dones directives són minoria.

La dona sempre ha treballat, però moltes es casaven i deixaven de treballar. Això ara no passa, cosa que garanteix una continuïtat. I ara la dona ha entrat de forma massiva a la universitat. Totes aquestes coses faran que caigui com una fruita madura. El professor Josep Oliver sempre comenta que, no fa gaires anys, a la seva aula eren 80% d'homes, i ara el 70% són dones. I sempre em diu que això és una revolució silenciosa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

barcelona
economia

Lleida-Alguaire estrena un node 5G per millorar la cobertura i la connectivitat de les empreses

Alguaire
economia

Catalunya supera per primer cop els dos milions de turistes estrangers en un mes de maig

barcelona

Refundar: família empresària Fisas-Guixà

conseller de famílies empresàries

Girona assoleix un nou rècord d’ocupació aquest juny

girona
economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

barcelona
ECONOMIA

Fira pionera d’inserció per a persones més grans de 45 anys a Tortosa

Tortosa

Anglès Textil, una de les beneficiàries del PERTE de descarbonització

anglès
estat francès

Els mercats cotitzen a l’alça el resultat de les legislatives franceses

barcelona