Economia

La caiguda de la borsa de Madrid dispara les alarmes sobre l'economia espanyola

L'Ibex-35 ha perdut un 5,94 % al final de la sessió, el més important des d'octubre de 2008, i s'afegeix a un descens de l'euro en relació al dòlar

Els dubtes sobre la situació econòmica espanyola i la seva capacitat per superar la crisi i el creixement de l'atur estan repercutint durament en els mercats internacionals fins a afectar, juntament amb l'evolució d'altres països com Portugal i Grècia, l'estabilitat de l'euro. L'efecte més immediat l'han patit aquest dijous els parquets de la borsa de l'Estat espanyol i també la llotja de Frankfurt.

La borsa espanyola ha patit una important caiguda i al final de la sessió d'aquest dijous marcava una pèrdua del 5,94 per cent del selectiu Ibex-35, el més gran a nivell percentual des d'octubre de 2008.

La fatídica jornada de les llotges financeres espanyoles contrasta amb la de les principals places europees. Frankfurt perdia un 2,3 per cent, Londres el 2,14 per cent, París el 2,65 per cent i Milà el 3,09. Els valors més castigats de l'Ibex 35 han estat Ferrovial (-10,7%), Telecinco (-8,5%), OHL (-8,4%), Santander (-7,9%), BBVA (-6,6%) i Banco Popular (-6,6%).

A més de l'evolució dels indicadors econòmics i les xifres de l'atur, cal sumar a la creixent desconfiança que s'ha instal·lat en els mercats internacionals el recent informe del comissari europeu Joaquín Almunia, que va equiparar la situació espanyola amb la de Grècia. Aquest dimecres, un informe de l'executiu espanyol sobre les pensions enviat a Brussel·les ha afegit més llenya al foc.

L'informe espanyol a la UE plantejava un exemple de càlcul de pensions a 25 anys per comptes dels 15 que s'utilitzen actualment.

La borsa de Lisboa també ha reculat aquest dijous i a mitja tarda perdia un 5,28 per cent, tot i que al final de la jornada ha reduït l'impacte de la davallada a un 4,98 per cent. Aquestes dades no fan més que reforçar els interrogants sobre la salut de les finances públiques dels Estats que integren la Península Ibèrica, amb un elevat dèficit públic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.