Economia

El Banc d'Espanya proposa menors costos d'acomiadament per activar l'ocupació

La institució reguladora s'afegeix a les demandes de la patronal i també a les grans institucions financeres internacionals i preveu que l'economia espanyola continuarà caient el 2010, en una magnitud superior a la prevista pel govern de l'Estat

El Banc d'Espanya s'ha sumat a les demandes de la patronal en la petició de costos d'acomiadament menors per tal de reactivar l'economia. A més, també s'ha afegit a la llista d'institucions financeres que pronostiquen dades negatives per a l'economia espanyola i en magnituds superiors a les previstes pel govern de l'Estat.

El Banc d'Espanya preveu que l'economia espanyola continuarà en pèrdues aquest any. Segons el butlletí econòmic de març de la institució, el PIB caurà un 0,4% aquest 2010. Aquesta magnitud representa un descens superior al previst pel govern de l'Estat, que manté que el descens serà del 0,3%.

L'informe econòmic del banc corresponent al mes de març planteja la creació d'un contracte de treball amb un cost d'acomiadament inferior. Segons la institució, el mercat laboral espanyol manté una dualitat de contractació molt marcada entre indefinits i temporals que, com ja havia advertit el mateix Banc d'Espanya en el seu informe del mes de febrer, provoca que la crisi afecti de manera molt més directa els treballadors amb contractes temporals, ja que facilita a les empreses la solució a les necessitats de flexibilitat de plantilles.

El Banc d'Espanya preveu que la tendència econòmica s'invertirà el 2011 amb un creixement positiu del PIB d'un 0,8%.

Amb vistes a aquest any 2010, el Banc d'Espanya espera que els mercats d'exportació avancin i que millori la competitivitat de l'economia espanyola. Tot i que aquests dos factors impulsaran l'activitat, uns altres dos posaran pals a les rodes de la recuperació. Es tracta de la persistència de les incerteses, els prolongats efectes de l'ajustament immobiliari i l'elevat endeutament que acumula el sector privat.

L'informe valora positivament implementar les mesures definides pel govern estatal en el Programa d'Estabilitat, ja que influirà en la consolidació fiscal. Aquesta és imprescindible, segons el regulador, per posar fre a la dinàmica de fort creixement del deute públic i evitar que tingui efectes negatius sobre el finançament de l'economia, per reduir el grau d'incertesa en la presa de decisions i "per restablir les condicions que possibiliten un creixement econòmic sostingut a mig i llarg termini".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.